Desertul verii - inghetata - a impanzit deja fiecare colt de oras, iar copilul tau pur si simplu nu ii poate rezista. In Romania exista insa aproximativ 200 de sortimente de inghetata de la 20 de producatori diferiti. In conditiile acestea, la ce pericole se expune copilul atunci cand vine vorba de consumul de inghetata?
Pericolele din inghetata
Cercetatorii britanici afirmau ca un bol de cereale cu lapte la micul dejun contine mai mult zahar decat o inghetata. Intr-adevar, laptele, smantana, zaharul si alte ingrediente diferite din inghetata ii ofera acesteia si valori nutritive – astfel, inghetata contine vitaminele A si B, precum si calciu si fosfor.
Din pacate insa, acest produs absolut delicios prezinta si suficiente neajunsuri.
Inghetata are un continut ridicat de grasimi
Daca vrei sa stii de unde vine gustul fin al inghetatei si aspectul cremos al acesteia, atunci da vina pe grasimile pe care le contine. Pentru a elimina aceasta problema, consuma inghetata pe baza de apa – desi nu sunt chiar atat de delicioase precum cele care contin lapte, sunt racoroase si au procent redus de lipide.
Inghetata contine zahar din belsug
De unde credeai ca vine gustul dulce al inghetatei? Specialistii avertizeaza ca inghetata contine zahar din belsug, chiar daca optezi pentru un sortiment mai acrisor in detrimentul unuia cu multa ciocolata. La zaharul continut de inghetata, se adauga si zaharul din aromele naturale folosite, asa ca portia de “dulce” se mareste considerabil.
Rosu in gat si dureri de dinti
Pe langa faptul ca inghetata poate avea efecte negative asupra dietei zilnice a copilului si implicit, a sanatatii acestuia, excesul de inghetata poate determina inflamarea amigdalelor. De asemenea, la contactul cu dintii, smaltul se poate fisura, acest lucru ducand la aparitia cariilor dentare.
Recomandarile specialistilor
Pe langa problemele mentionate, specialistii de la protectia consumatorului avertizeaza ca metabolismul copiilor nu este pregatit sa elimine aditivii si stabilizatorii continuti de inghetata. De aceea, acestia recomanda consumul inghetatei pe baza de lapte, si nu pe baza de apa.
Inghetatele colorate in rosu, galben sau maro sunt mai indicate pentru consum deoarece aceste culori se pot obtine din coloranti naturali.
Evita sa ii oferi copilului tau inghetata la dozator sau inghetata in culori puternice, pentru ca risti sa alegi un produs de o calitate indoielnica.
Daca vrei sa protejezi sanatatea copilului tau, apeleaza la inghetata facuta in casa, care poate fi la fel de delicioasa precum cea din comert. Putin iaurt amestecat cu miere si fructe proaspete iti pot oferi o inghetata sanatoasa si gustoasa.
Sursa foto : graphics.iparenting.com