Cresterea copilului

#copii #parinti #pedeapsa

Pedepse pentru copii neascultatori

Uneori, in momentele in care copilul tau este foarte obraznic si face lucruri care te scot din sarite te gandesti ca o alternativa buna  pentru a-l pedepsi este bataia. Din nefericire, desi este o metoda la care multi parinti apeleaza, bataia si pedepsele fizice nu vor face decat sa macine psihicul micutului si sa-l determine sa faca in continuare nazdravanii din dorinta de razbunare.

Acestea sunt doar doua din multitudinea de motive pentru care copilul nu trebuie pedepsit fizic. Exista zeci de metode prin care il poti pedepsi pe micut, cu rezultate mult mai bune decat bataia.

Metodele actuale dau rezultate mai bune si il vor face pe copil sa se gandeasca de mai multe ori iniante de a mai face un lucru rau.
In primul rand, discutia este absolut necesara. Din momentul in care copilul tau incepe sa priceapa ceea ce ii explici, nu ezita sa ii spui ceea ce este bine si rau, ceea ce este permis sau interzis.
 
Pedeapsa nu trebuie aplicata de la prima greseala, ci la greseala repetata. Atunci cand micutul tau face o prostie explica-i imediat de ce nu are voie sa faca acel lucru, de ce este interzis si care pot fi urmarile acestei actiuni. Doar in cazul in care nu vrea sa priceapa explicatiile tale si repeta nazbatia in mod intentionat se aplica pedeapsa care nu trebuie sa fie una severa.

Iata cateva metode

Interzicerea unei activitati favorite

Daca ii place sa se uite la un film sau sa se joace pe calculator , interzice-i sa mai faca aceste lucruri pentru o zi intreaga. Chiar daca va veni la tine si te va implora sa ii dai voie, nu este bine sa cedezi pentru ca astfel se va obisnui cu ideea ca daca va gresi si alta data, va scapa nepedepsit.

Mentine-ti pozitia ferma pana la capat – doar in acest fel vei reusi sa il faci pe micut sa inteleaga ca lucrul pe care l-a facut este gresit.

Confiscarea obiectelor favorite

Ia-i jucariile sau obiectele preferate si asigura-l pe copil ca nu le va primi inapoi toata ziua sau cateva ore (tu decizi in functie de gravitatea faptelor sale). Nici in acest caz nu te lasa convinsa de copil, chiar daca vine si iti promite ca nu va mai face acel lucru.

Coltul copiilor obraznici

5 minute la colt ar putea sa il convinga pe copil sa nu mai faca si a doua oara un lucru pe care tu i l-ai interzis. Stabileste un colt (mereu acelasi) pe care sa il numesti “coltul copiilor obraznici” si pedepseste-l pe copil obligandu-l sa nu se miste de acolo pret de cateva minute. Poate ca pentru tine nu pare tocmai o pedeapsa, insa pentru el sa fie obligat sa stea intr-un colt astfel numit, este destul de dificil.

Peretele rusinii

Pe un perete al casei amenajeaza o plansa mare (1metru x ½ metru) pe care sa lipesti inimioare rosii atunci cand face fapte buni si lacrimi albastre atunci cand copilul face un lucru interzis. Micutul va fi foarte suparat atunci cand va vedea lacrimile, dar si foarte fericit cand va vedea inimioarele. Convinge-l sa umpleti impreuna plansa doar cu inimioare rosii si frumoase pentru a putea fi recompensat la finalul lunii, de exemplu.

Nu mai vorbi cu el

Daca vrei sa mergi foarte mult pe partea sentimentala, iti poti pedepsi copilul ignorandu-l. Acest lucru il va mahni foarte tare, motiv pentru care in mod precis nu va mai gresi a doua oara. Mentine-ti “supararea” cel putin o ora, iar daca doresti il poti introduce in joc si pe sot.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului