Cresterea copilului

#infertilitate #tratament #anticonceptionale #toxoplasma gondii #analize #gravida #sarcina

Pasii dinaintea conceperii unui copil

Foarte multe cupluri isi doresc sa aiba un copil, insa in anumite situatii acesta se lasa foarte mult asteptat. De aceea, este important ca viitorii parinti sa cunoasca pasii care trebuie urmati inainte de a lua acesta decizie si mai ales care este tratamentul in cazul infertilitatii.

"In momentul in care un cuplu se hotaraste sa dea nastere unui copil este foarte important ca ambii soti sa-si faca mai intai un set complet de analize. Dupa aceea, viitoarea mamica va consulta un medic ginecolog care sa-i prescrie niste analize speciale. Persoanele asigurate medical beneficiaza gratuit de analize prin doctorul de familie", a spus dr. Doru Pana, medic ginecolog.

Pasul 1: ANALIZE

Teste serologige pentru infectiile congenitale

O statistica ingrijoratoare este data de nasterile premature. Din pacate, peste 75% dintre decesele nou-nascutilor sunt cauzate de nasterea inainte de termen. Aceasta este provocata in mare parte de infectiile vaginale netratate care pot influenta ruperea membranelor. Tratarea acestor infectii la timpul potrivit este cea mai buna masura de preventie.

Toxoplasmoza, rubeola, infectia primara cu virusul citomegalic ori sifilisul sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi transmise copilului ori pot provoca avortul spontan. O depistare la timp a infectiilor, poate fi tratata, eliminand orice risc, atat pentru viitoarea mama, cat si pentru fat.

Ca sa descopere din timp toate problemele ce pot afecta bebelusul, viitoarele mamici ar trebui sa faca urmatoarele analize:

toxoplasma gondii

Femeile infectate cu toxoplasma au un sistem imunitar slabit , lucru ce poate afecta fatul intr-un mod foarte grav, mai ales ca in primele sase luni de viata, acesta traieste din anticorpii mamei.

Astfel, persoanele care isi doresc sa ramana insarcinate trebuie sa evite carnea cruda, lactatele nepasteurizate si contactul cu pisicile sau cu fecalele acestora.

Virusul citomegalic

Desi este o afectiune mai putin investigata, comparativ cu alte infectii congenitale, nu inseamna ca este un virus mai bland sau lipsit de pericol. Din contra, acesta poate determina malformatii bebelusului, mai ales in cazul in care infectia este primara (recidivarile nu sunt considerate a fi un risc).

Bolile cu transmitere sexuala

Analizele pentru depistarea sifilisulul, HIV-ului sau a SIDEI sunt necesare in momentul in care un cuplu isi doreste un copil. Exista posibilitatea ca aceste boli sa fie transmise si copilului, iar in anumite cazuri chiar riscul de avort spontan.

Alte analize importante:

Homograma - este o analiza importanta in depistarea anemiilor (cel mai des intalnite sunt anemiile feriprive).

Analize referitoare la grupa sanguina a ambilor parinti si a RH-ului - foarte importante pentru evaluarea riscurilor de incompatibilitate . De exemplu, daca mama are RH negativ, iar tatal are RH pozitiv, sansele ca bebelushul sa aiba RH pozitiv sunt de 50%, fapt care dezvolta o incompatibilitate intre sangele mamei si al copilului. Toate aceste analize sunt foarte importante atat pentru sanatatea parintilor, cat si pentru cea a viitorului copil.

Pasul 2: TRATAMENT ADAPTAT FIECARUI CUPLU

Atat barbatul cat si femeia trebuie sa apeleze la sfaturile unui medic, in momentul in care observa ca nu se produce conceperea copilului. Specialistul ii va indruma pas cu pas si le va recomanda un tratament pe baza unui set de analize.

"Exista tratamente de infertilitate atat pentru femei cat si pentru barbati dar optiunile sunt diferite pentru fiecare cuplu in parte. Asa incat nu exista cea mai buna optiune decat la modul adaptat fiecarui cuplu", a adaugat doctorul Pana.

FACTORI CARE POT INGREUNA APARITIA UNEI SARCINI

Anticonceptionalele afecteaza sau?

Medicul Doru Pana este de parere ca nu exista date certe in acest sens si ca experienta medicala arata ca este doar un simplu mit. In general, pe prospectul majoritatii anticonceptionalelor este specificat ca este indicat sa renunti la acestea cu minimum 3 luni inainte de a a ramane insarcinata. Insa, dr. Pana a mai declarat ca "sunt multi copii care apar chiar imediat dupa intreruperea anticonceptionalelor".

Tutunul si alcoolul, factori perturbatori

Oamenii de stiinta au descoperit, in urma cercetarilor stiintifice, ca femeile fumatoare raman mai greu insarcinate, decat cele nefumatoare.

Acestia au observat ca femeile care au fumat cu doi ani inainte de a ramane insarcinate sunt la fel de fertile ca si femeile nefumatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului