Cresterea copilului

#sindromul peter pan #parinte hiperprotectiv #copil #educatie #parinti

Parintele hiperprotectiv si sindromul "Peter Pan"

Parintii care isi protejeaza in mod excesiv copiii ii expun pe acestia sindromului "Peter Pan", cu alte cuvinte, dorintei de a ramane in permanenta un copil, in ciuda conditiei de adult.

"Copiii care mai tarziu dezvolta sindromul Peter Pan provin din familii in care au fost feriti de problemele si provocarile lumii reale. Din cauza aceasta, nu si-au dezvoltat mijloacele de a face fata vietii de adult", sustine Humbelina Ortega, profesor la Departamentul de Psihologie din cadrul Universitatii Granada.
 

Barbatii sunt mai afectati decat femeile
 

sindromul peter pan poate afecta ambele sexe, insa apare mai des in randul barbatilor. Cateva dintre caracteristicile acestei afectiuni sunt: inabilitatea indivizilor de a-si asuma responsabilitatea pentru faptele sale, de a face o promisiune si de a o respecta, grija excesiva pentru modul in care arata si lipsa increderii in sine (chiar daca nu par a avea o problema la acest capitol, incearca sa arate exact opusul).

Profesorul Ortega declara ca aceste persoane sunt, de obicei, speriate de singuratate si, de aceea, incearca sa se inconjoare de cat mai multi oameni. "Devin nervosi atunci cand sunt evaluati de catre colegii de serviciu sau de catre sef, pentru ca nu suporta criticile de niciun fel. De asemenea, pot manifesta probleme serioase de adaptare, atat in ceea ce priveste mediul de lucru, cat si relatiile personale", spune Humbelina Ortega.

O alta caracteristica a celor care sufera de sindromul Peter Pan este faptul ca acestia isi schimba in mod constant partenerii, cautand persoane mai tinere. "Atunci cand relatia implica si oficializarea acesteia, cei care sufera de sindromul Peter Pan se retrag si rup relatia. Un partener mai tanar inseamna si mai putine responsabilitati, si posibilitatea de a trai viata fara a face planuri pe termen lung", sustine doamna psiholog Ortega.
 

Wendy din spatele lui Peter Pan
 

Psihologul Dan Kiley, cel care a definit sindromul Peter Pan in 1983, s-a folosit si de termenul "Sindromul Wendy" pentru a defini femeile care se poarta mai mult ca mame ale partenerilor sai si chiar ale cunoscutilor.

Psihologul Humbelina Ortega sutine ca "Wendy este femeia din spatele lui Peter Pan. Trebuie sa fie cineva care sa se ocupe de lucrurile pe care Peter Pan refuza sa le faca." Aceasta mai afirma faptul ca "Wendy este cea care ia toate deciziile si isi asuma responsabilitatea pentru faptele partenerului, considerand ca nu se poate baza pe acesta. Putem gasi o Wendy in multe dintre familii; mama hiperprotectiva."

Psihologul afirma faptul ca cel mai mare dezavantaj al acestui sindrom este ca de obicei, persoana in cauza nu isi da seama ca are o problema si ca singura solutie este tratamentul psihologic specializat, nu doar al ersoanei respective, dar si al partenerului sau familiei sale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare