Cresterea copilului

#ore somn #ora culcare #copil sanatos #parinte

Ora la care trebuie sa se culce copiii ca sa fie sanatosi si destepti

Orice parinte stie ca, asa cum trezitul celor mici pentru a-i duce la gradinita sau la scoala reprezinta un chin, nici culcatul lor nu e o sarcina prea usoara. E dificil sa le stabilesti un program strict. Tine cont insa ca studiile recente arata faptul ca micutii care adorm devreme seara sunt mai inteligenti.

Copiii au de cele mai multe ori cantitati impresionante de energie. Par neobositi mai ales la orele la care ar trebui sa inchida ochii si sa se culce. De aceea, pare o misiune imposibila sa ii trimiti la somn la ore rezonabile. Totusi, chiar daca ai putea zice ca nu pateste nimic daca pierde cateva ore de somn, ar putea fi mai daunator decat crezi.

Studiile arata ca, pentru dezvoltarea optima a abilitatilor cognitive si emotionale, copiii trebuie sa se culce cat mai devreme. Dar ce inseamna asta? Orele de culcare considerate sanatoase sunt intre 18.00 si 21.00.

E adevarat ca sa pui copiii la culcare inainte ca soarele sa apuna poate parea o masura excesiv de dura, insa chiar si o ora in plus de somn poate face diferenta. Un studiu din 2012 a aratat faptul ca copiii cu varste cuprinse intre 7 si 11 ani, care au mers la culcare cu doar o ora mai devreme decat in mod normal timp de 5 zile pe saptamana au fost mai calmi si s-au concentrat mai bine la scoala decat pana atunci.

Avantajele sunt si mai mari pentru copiii mai mici. Un studiu recent arata faptul ca micutii de pana intr-un an si jumatate vorbesc mai devreme, sunt mai sociabili si incep sa mearga singuri mai bine daca se culca seara inainte de ora 22.00.

Nu exista o ora general valabila pentru toti copiii. Ideal este sa incepi sa il pui pe cel mic la culcare cu cate 20 de minute mai devreme timp de cateva nopti si sa urmaresti ceea ce se petrece. Daca adoarme cu usurinta, atunci inseamna ca ar trebui sa mearga la culcare mai devreme.

De aceea, e bine sa iti reglezi si tu orarul in functie de ora lor de culcare. Cina trebuie preparata din timp, asa incat cei mici sa manance devreme.

Foto: psychologytoday.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului