Cresterea copilului

#obezitate #copil #greutate #sanatate #alimentatie #parinti #ingrijire #educatie #sport

Obezitatea la copii

Mancarea de tip fast-food, snacksurile si dulciurile sunt printre alimentele preferate ale copilului tau, insa consumul in exces poate duce la obezitate. Pe termen lung, obezitatea da nastere unui sir lung de probleme de sanatate. Mai mult decat acest lucru, copilul obez va fi afectat la nivel psihic, pentru ca va trebui sa faca fata mereu prejudecatilor legate de greutatea sa.

 

Care sunt cauzele obezitatii?

 

Factori genetici

 

Chiar daca unul dintre parinti are probleme cu greutatea, iar acest lucru este o trasatura de familie, asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa ai un copil obez. Genetica, luata separat, nu constituie un factor determinant pentru obezitate. Problemele de greutate vor aparea doar atunci cand copilul consuma mai multe calorii decat ar trebui. Daca metabolismul acestuia este mai lenes, atunci ar fi indicat sa ii supraveghezi alimentia.

 

Alimentatia

 

Copiii din ziua de astazi au prea mult acces la produsele semi-preparate, cele de tip fast-food, snacksuri si bauturi pe baza de zahar. Din pacate, aceste mancaruri nu contin elemente nutritive. De asemenea, obiceiurile nesanatoase, precum mancarea servita in fata televizorului, mesele servite pe fuga etc. contribuie la dezechilibrul metabolismului copilului tau.

 

Sedentarismul

 

Popularitatea jocurilor pe calculator, a televizorului sau a internetului promoveaza sedentarismul inca din frageda copilarie a micutului. Mai mult, aceste activitati ii incurajeaza pe copii sa rontaie tot felul de snacksuri care contribuie la o dieta necorespunzatoare. Din pacate, la toate acestea se adauga de multe ori si programul incarcat al parintilor, care nu au timp sa isi supravegheze copiii in parc sau pe terenul de joaca si prefera sa ii aseze in fata televizorului, doar pentru a-i sti in siguranta.

 

Probleme medicale

 

Desi destul de rar intalnite in randul copiilor, exista anumite afectiuni, precum dereglarile hormonale sau de metabolism, care pot duce la obezitate. De asemenea, anumite medicamente pot duce la acumularea de kilograme.

 

Cum sa previi obezitatea

 

Elementele cheie ale unei greutati ideale sunt o dieta echilibrata si activitatea fizica. Inca de mic, copilul trebuie sa fie obisnuit cu o alimentatie sanatoasa, fara excese, dar si cu miscarea fizica efectuata in mod regulat. Copilul isi va forma astfel un stil de viata sanatos, mai ales atunci cand si parintii adopta aceleasi obiceiuri .

 

Incurajeaza activitatile fizice

 

Primul lucru pe care poti sa il faci este sa ii restrictionezi accesul copilului tau la televizor sau calculator. Acesta trebuie sa desfasoare activitati fizice moderate cel putin 60 de minute pe zi. Incurajeaza-l pe micut sa urmeze activitati care sa ii solicite toate grupele de muschi, precum alergatul, inotul, mersul pe bicicleta. Daca timpul iti permite, fa-i cunostinta si cu alte sporturi care i-ar face placere.

Incurajeaza-l sa petreaca mai mult timp in aer liber, chiar si atunci cand este frig afara. Pe vreme urata, 30 de minute de jucat mingea sau de mers rapid vor fi suficiente.

Promoveaza efortul fizic planificand activittati in familie care sa aiba ca mijloc principal miscarea. In felul acesta, si tu poti sa beneficiezi de o ora de relaxare, miscare si joaca alaturi de copilul tau. Chiar daca startul este unul mai lent, cat de greu poate sa fie sa te joci afara, in curte, in parc sau in fata blocului, pret de o jumatate de ora cu micutul tau?

Inainte de a desfasura orice activitate, asigura-te ca micutul a inteles regulile jocului, dar si pe cele de siguranta. Asigura-te, de asemenea, ca acesta se hidrateaza.

 

Supravegheaza alimentatia

 

Ofera-i copilului tau o gama variata de alimente, inclusiv dulciuri si snacksuri, atata timp cat acestea din urma nu devin un obicei nesanatos. Toate alimentele isi gasesc locul intr-o nutritie sanatoasa – conteaza insa cantitatea. De exemplu, poti face exces de legume, insa trebuie sa fii mai atent la fructe, pentru ca acestea contin mult zahar. Copilul tau poate sa manance dulciuri, insa nu are voie sa inlocuiasca o masa cu produse de tip fast-food.

Transforma masa intr-un eveniment in sine; de exemplu, prezenta familiei la cina, povestind intamplarile de peste zi, fara televizor, telefoane sau alte lucruri ce ar putea distrage atentia. Televizorul incurajeaza consumul de alimente in exces, pentru ca multe persoane, distrase de programul tv , uita sa se mai opreasca din mancat.

 

Insufla-i obiceiuri sanatoase

 

  • Nu il obliga pe copilul tau sa manance atunci cand nu ii este foame.
  • Nu insista ca acesta sa termine tot din farfurie daca nu vrea.
  • Luati-va timp pentru fiecare masa, fara sa va grabiti.
  • Nu folosi mancarea drept rasplata pentru note bune la scoala, comportament adecvat etc.
  • Invata-l pe copilul tau sa isi potoleasca setea cu apa, nu cu bauturi acidulate.
  • Nu il priva de snacksuri, inghetata, ciocolata, atunci cand merge la petreceri sau in vizita.
  • Nu serviti masa in oras, mai ales in localuri de tip fast-food, mai mult de o data pe saptamana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top

Sfatul expertului