Cresterea copilului

#obezitate #bebelusi #alimentatie

Obezitatea la bebelusi

Nimic nu este mai dragut decat un bebelus dolofan, insa limita intre un astfel de copil si unul obez este de foarte multe ori depasita fara ca macar parintii sa constientizeze acest lucru. In lume, doi din 10 copii sunt supraponderali, statistica alarmanta, avand in vedere ca cifrele s-au dublat in ultimii 20 de ani.


Medicii considera ca vina este a parintilor care nu sunt atenti la alimentatia copilului si ii permit acestuia sa manance tot ce isi doreste, atunci cand pofteste. Un regim alimentar sanatos este unul in care copilul mananca la ore fixe, cand acesta mananca alimente sanatoase , lipsite de coloranti si conservanti , dar si atunci cand dulciurile sunt consumate doar pe post de desert, dupa masa, si nu in loc de masa.


Ce cauzeaza obezitatea


In primul rand, un copil este obez din cauza unei diete nesanatoase, dar si din cauza lipsei exercitiilor fizice.  Zaharul si grasimile consumate sunt asimilate rapid de organismul copilului, iar din pacate prea putini parinti isi dau seama de acest lucru.


In primele luni de viata, copilul trebuie sa se bucure doar de laptele matern si abia dupa 5 – 6 luni trebuie sa i se introduca in alimentatie si alte mancaruri. Totusi, acestea trebuie sa fie preparate in casa, sanatoase si lipsite de grasimi zahar. Evident, nu trebuie sa scoti in totalitate aceste doua ingrediente din alimentatia copilului, insa asigura-te ca pastrezi o bariera bine definita.


Ce probleme de sanatate sunt asociate cu obezitatea

  • Diabet
  • Probleme ale ficatului
  • Probleme ale inimii
  • Probleme ortopedice
  • Disfunctii alimentare (bulimie)
  • Calculi biliari etc.


Pe langa toate aceste probleme de sanatate, copiii obezi se confrunta atunci cand cresc, cu rezultate slabe la invatatura , incredere in sine scazuta sau izolare sociala. In plus, cercetarile realizate de-a lungul timpului au aratat ca micutii care sufera de obezitate considera acest lucru un handicap si sunt de parere ca este mai grav decat pierderea unui picior.


Cum sa previi obezitatea la bebelus


In primul rand, este indicat sa nu fortezi copilul sa manance mai mult decat poate. Mesele copiase sunt o cale sigura catre obezitate mai ales ca micutul se va obisnui sa manance mai mult decat este cu adevarat necesar.


De asemenea, este indicat sa faci cu el diverse exercitii fizice. Chiar daca este micut si nu poate nici macar sa stea in picioare, incearca dupa fiecare masa, la aproximativ 30 de minute dupa terminarea acesteia, sa ii misti piciorusele (bicicleta).


In plus, cand mai creste, lasa-l sa alerge , sa faca sport, eventual inscrie-l la un curs de inot, tenis, volei sau un alt sport care sa implice multa miscare. In acest fel, copilul se va dezvolta intr-un mod armonios.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare