Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#tura de noapte #parinti singuri #lege #parinti

O lege pentru parintii singuri, adoptata de Camera Deputatilor! Ce beneficii le aduce

 

 

Camera Deputatilor a adoptat o lege menita sa ofere sprijin si protectie parintilor singuri din Romania. Proiectul de lege vine in urma unei initiative legislative ce propune eliminarea obligativitatii parintilor singuri de a lucra in ture de noapte, oferindu-le acestora optiunea de a decide daca doresc sau nu sa lucreze in aceste conditii.

Initiativa a fost votata favorabil in Camera Deputatilor si urmeaza sa fie trimisa spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Daca va fi aprobat, acest proiect de lege va reprezenta un pas important in asigurarea unor conditii de munca mai echitabile si adaptate nevoilor parintilor singuri din tara.

Potrivit proiectului adoptat, parintii singuri nu vor mai fi obligati sa lucreze in ture de noapte, ci vor avea posibilitatea de a decide daca doresc sa accepte astfel de programari. Aceasta masura vine in sprijinul parintilor singuri care se confrunta cu dificultati in gasirea unei solutii pentru ingrijirea copiilor in timpul acestor ture de munca nocturne.

Senatoarea USR, Silvia Dinica, initiatoarea acestui proiect de lege, a subliniat importanta adoptarii acestuia, evidentiind motivele pentru care turele de noapte trebuie excluse daca parintele singur nu isi exprima disponibilitatea. Printre aceste motive se numara siguranta copiilor, dificultatea de a acorda suficienta atentie si ingrijire in timpul zilei din cauza oboselii generate de lucrul in ture de noapte si impactul asupra relatiei parinte-copil.

”Fara ture de noapte pentru parintii singuri! Proiectul depus de mine inca de anul trecut a primit votul final in Camera Deputatilor si merge la promulgare la presedintele Iohannis. In prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide daca lucreaza in ture de noapte doar in cazul femeilor gravide, al lauzelor si al celor care alapteaza, insa lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definita ca activitatea desfasurata in intervalul orar 22:00 – 06:00. Sunt foarte multe cazuri in care parintii singuri nu au cu cine sa-i lase pe cei mici. Nu toti au un bunic, o ruda sau o persoana apropiata pe care sa se bazeze, iar o bona este extrem de scumpa. Asa ca de cele mai multe ori copiii ajung in grija unor persoane nepotrivite sau sunt lasati singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bete in roate. Relatia parinte-copil poate fi grav afectata de programul de noapte, parintele vine acasa dupa o tura obositoare si de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, a declarat Silvia Dinica, senatoare USR si initiatoarea proiectului de lege.

Adoptarea acestei legi de Camera Deputatilor reprezinta un pas important in asigurarea unei echitati in domeniul muncii pentru parintii singuri din Romania. Aceasta le ofera mai multa libertate si flexibilitate in gestionarea vietii lor personale si familiale, reprezentand un semnal pozitiv catre sprijinirea familiilor monoparentale din tara.

Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie promulgat de Klaus Iohannis si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului