Cresterea copilului

#bebelusi #cezariana #nastere #bacterii #beneficii #sistem imunitar #alaptat #biberoane

Nasterea prin cezariana afecteaza sistemul imunitar al nou-nascutilor

Nasterea naturala si alaptatul au efecte pe termen lung asupra sanatatii bebelusului. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii care sustin ca responsabile sunt bacteriile care se gasesc in intestinele mamei si care ajuta la digerarea alimentelor. In plus, acestea au o serie de alte beneficii pentru organismul in dezvoltare al bebelusului!

In studiul publicat in revista de specialitate "Canadian Medical Association Journal", Anita Kozyrskyj, coordonatorul cercetarilor, arata ca bebelusii nascuti prin cezariana au in organism microorganisme diferite fata de cei nascuti normal, pe cale vaginala. Studiul mai arata ca acelasi fenomen se inregistreaza si la bebelusii alaptati cu biberonul fata de cei hraniti natural.

Prin acest studiu, cercetatorul Anita Kozyrskyj isi doreste sa evidentieze impactul pe care deciziile parintilor le au asupra sanatatii si dezvoltarii copilului. In plus, studiul arata si rolul esential pe care bacteriile benefice il au asupra prevenirii unor afectiuni precum autism, obezitate si chiar cancer.

Bacteriile, benefice pentru imunitatea nou-nascutului

Pentru studiul lor, cercetatorii au analizat bacteriile din mostrele de fecale colectate de la bebelusi de pana la 3 luni. Studii anterioare au aratat ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt mult mai expusi la astm, diabet si obezitate, acest fenomen fiind in stransa legatura cu bacteriile din intestinele copilului.

In timpul nasterii normale, bebelusii intra in contact cu bacteriile, virusurile si alti patogeni, nasterea avand astfel rolul unei prime imunizari impotriva bacteriilor periculoase pe care le vor intalni in noul mediu. Bebelusii primesc astfel bacteriile benefice din intestinele mamei, care ii ajuta sa isi intareasca sistemul imunitar aflat in dezvoltare. In timp, sistemul imunitar al bebelusilor invata sa faca diferenta intre bacteriile benefice si cele periculoase.

Astfel, studiul arata ca nasterile prin cezariana priveaza nou-nascutul de aceasta prima imunizare, care face ca bebelusul sa fie mai sensibil in fata bolilor si infectiilor.

Studiul mai arata ca si in timpul alaptatului se face un transfer de bacterii, care protejeaza copilul de afectiuni si ii intareste sistemul imunitar.

Sursa foto: //www.parenting-with-love.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top