Fiecare femeie isi doreste la un moment dat sa aduca pe lume unul sau mai multi copii, pentru a trai sentimentul deosebit de a fi: mama. In ultimul timp tot mai multe femei aleg sa-si nasca pruncii prin cezariana, considerand ca este o metoda mai sigura si mai putin dureroasa pentru mama.
Inainte de a va hotari cum veti face acest pas important in viata fiecarei femei, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca bebelusul si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta. Va prezentam argumentele pro si contra ale specialistilor privind cele doua metode: cezariana si nastere naturala.
Pro nastere naturala
Din practica de specialitate s-a demosntarta faptul ca pentru sanatatea mamei si a copilului, nasterea naturala este categoric preferabila celei prin cezariana. Bineinteles, exista situatii in care operatia cezariana este mult mai sigura pentru mama si bebelus, iar intr-un procent foarte mic, poate fi chiar salvatoare de vieti.
Unele femei nasc foarte usor, fara ca acest lucru sa depinda de cat de inalta sau micuta, slaba sau plinuta este cea care naste. Recuperarea este rapida, mama se deplaseaza mai usor si se poate ocupa imediat de bebelus. O nastere naturala nu presupune taieturi in peretele uterin, ceea ce face ca in cazul unor sarcini ulterioare riscurile sa fie mai mici decat in cazul unei a doua sau a treia cezariene. Lactatia apare aproape imediat. De asemenea, unele femei se simt mai implinite daca participa activ la actul nasterii.
Contra nastere naturala
Din pacate, se pare ca sunt situatii cand nasterea naturala prezinta riscuri, insa destul de mici. Desi se face sub anestezie, dupa ce efectul acesteia trece, ca orice taietura, epiziotomia este dureroasa. Mersul la toaleta poate fi o problema delicata, destul de mult timp dupa nastere. De asemenea, pentru a va relua viata intima dupa epiziotomie, va trebui sa asteptati ceva mai mult. Chiar si cele care opteaza pentru nastere naturala pot ajunge la cezariana de urgenta, din cauza unui travaliu prelungit sau a unor probleme nedepistate in timpul consulturilor.
Pro cezariana
Cezariana este o interventie chirurgicala prin care copilul se naste in urma inciziei abdomenului si apoi a uterului. Aceasta metoda de a naste este propusa de catre medici din numeroase motive. Pe de-o parte pot fi programate din timp in urma dorintei viitoarei mame de a nu trece prin chinul travaliului, iar pe de alta parte pot fi decise in ultimul moment chiar in perioada travaliului, daca medicul decide ca aceasta este solutia corecta.
Bebelusul nu risca sa aiba probleme neurologice, sa-si rupa vreun os sau sa se nasca mort din cauza efortului, ori cu probleme neobservate de catre aceia care asista nasterea. De asemenea, bebelusul nu risca sa ia nicio posibila infectie de la mama si nu este foarte obosit. Pentru mamele care au probleme cu ochii sau cu inima, cezariana este o operatie mai sigura decat nasterea naturala. O astfel de nastere nu presupune manevre si situatii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile (verificare de dilatatie, lipsa intimitatii intr-o sala de nasteri plina).
In plus, in timpul cezarienei mama nu simte "durerile facerii", nu trebuie sa suporte epiziotomia si efectele secundare ale acestei proceduri. Datorita anesteziilor de tip epidurala/peridurala sau a rahianesteziei, chiar si in cazul cezarienei mama poate vedea bebelusul imediat ce vine pe lume.
Contra cezariana
Uneori, medicii pot decide ca anestezia generala este mai indicata decat rahianestezia sau anestezia epidurala. Orice anestezie presupune riscuri, dar efectele secundare ale anesteziei generale sunt destul de neplacute. Din cauza tubului respirator, pot aparea dificultati atunci cand mama incearca sa vorbeasca, sa rada ori sa tuseasca.
Pentru ca se taie practic abdomenul, adica peritoneu si perete uterin si muschii, mama nu mai are voie sa ridice greutati, si chiar pusul bebelusului intr-un patut prea jos poate fi resimtit ca un efort foarte mare. Exista riscul infectiilor la locul operatiei ori al unor infectii urinare (totusi, destul de scazut) de la sonda de urina care se tine aproximativ 24-36 de ore.
O a doua sarcina dupa cezariana presupune inca o nastere prin aceeasi metoda, ceea ce inseamna pur si simplu redeschiderea operatiei initiale. Si pentru bebelusi exista un oarecare risc: pentru ca nu li s-au comprimat plamanii, ar putea avea ceva probleme respiratorii in primele ore dupa nastere.