Cresterea copilului

#recompensa #pedeapsa #mihaela bilic #copii #parinti

Mihaela Bilic, sfaturi pentru parinti. Ce trebuie sa faca inca de la o varsta frageda a copilului

Este important ca micutii sa aiba o relatie cat mai buna cu mancarea, iar obiceiurile alimentare se stabilesc inca din copilarie, cautandu-se un echilibru. Mihaela Bilic le-a explicat urmaritorilor sai ca produsele nu trebuie sa devina un instrument de pedeapsa sau de recompensa.

 

Mihaela Bilic a oferit sfaturi pretioase

Multi parinti isi doresc ca micutii sa aiba o relatie cat mai echilibrata cu mancarea. Mihaela Bilic i-a sfatuit pe toti sa respecte capacitatea copiilor de a fi in armonie cu senzatiile alimentare pe care corpul le transmite. De asemenea, preferintele lor ar trebui sa fie respectate.

“Tot despre copii si mancare

Un proverb african spune ca este nevoie de un sat intreg ca sa cresti un copil. Pentru a fi bine hranit este suficienta o familie! Obiceiurile alimentare si o relatie echilibrata cu mancarea se stabilesc in copilarie.

Un copil reproduce automat ceea ce vede acasa, deci mai importante decat vorbele voastre, sunt faptele. De dragul lui trebuie ca si voi, parintii, sa faceti alegeri sanatoase, sa respectati ritmul meselor si portia corecta, sa asigurati o atmosfera placuta in familie.

Mancarea nu este un instrument de pedeapsa si nici de recompensa. Nu abuzati de autoritatea voastra ca parinti pentru a obliga copilul sa manance ce nu-i place. Nu-l fortati sa termine tot din farfurie si nici nu-l santajati pe principiul “daca nu mananci legume, nu primesti desert”.

Copiii stiu foarte clar cand le este foame si cand s-au saturat. Respectati si protejati capacitatea celor mici de a fi in armonie cu senzatiile alimentare pe care corpul lor le transmite. Parintii sunt cei care stabilesc meniul, insa copilul decide cantitatea pe care o consuma. Si daca nu a mancat tot din farfurie, cu atat mai bine, va fi ferit de kilogramele in plus.

Este greu sa irosim mancare cand stim ca in lume sunt copii care mor de foame. Cum sa evitati risipa alimentara? Intrebati-va copilul cat ii este de foame pe o scara de la 1 la 10 si adaptati portia in functie de apetitul lui. O portie mai mica e mai sigura. In cazul unui copil mancacios, care are ochii mai mari decat stomacul, parintii stabilesc care e portia corecta si ca nu exista supliment!

Apetitul si preferintele copiilor variaza, incercati sa le respectati. Obiectivul educatiei alimentare este sa-i ajutam pe cei mici sa fie in contact cu corpul lor, cu nevoile si senzatiile pe care le simt. Sa mananci sanatos nu e totul, important este sa adaptezi cantitatea in functie de foame si satietate. Daca mancam mai mult decat nevoile organismului ne ingrasam, indiferent ca e vorba de alimente sanatoase sau nesanatoase. 

Copilul vostru evita morcovii si iubeste iaurtul? Asta inseamna ca si-a facut plinul de nutrienti prezenti in morcov si acum are nevoie de calciu si proteine din lactate. Preferintele alimentare arata nevoile nutritionale, deci poftele trebuie satisfacute, nu ignorate!

Cat despre combinatii nu trebuie sa va mire nimic! Omul este omnivor, are nevoie sa manance din toate si sa asocieze diferite categorii de alimente. Copilul vostru are propriile gusturi, trebuie incurajat sa-si dezvolte identitate alimentara, chiar daca ea este diferita de a parintilor. Dulce cu sarat sau super picant, fiecare copil e liber sa manance ce-i place!

Educatia alimentara a copiilor cere timp, rabdare si perseverenta. Obiectivul este ca ei sa dezvolte o relatie simpla, naturala si pozitiva cu mancarea. Exemplul personal si atmosfera de liniste si incredere din familie sunt esentiale. O dieta diversificata si echilibrata se realizeaza treptat. Cat despre emotii ele se traiesc, nu se mananca! Un copil trebuie sa stie cand este trist,  plictisit sau suparat, senzatii care nu au nimic de-a face cu foamea. Daca ii acordati atentie si afectiune nu va apela la mancare ca sa obtina o stare de bine. Si nici probleme de greutate nu va avea!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului