Cresterea copilului

# declansare alergii alimentare #alergii alimentare # alimentatie copii #unt de arahide #copii #alergii copii

Mihaela Bilic, despre greseala pe are o fac parintii si care duce la declansarea alergiilor alimentare in cazul copiilor

Mihaela Bilic atrage atentia asupra unei greseli frecvente pe care o fac parintii, din dorinta de a-si proteja copiii, dar care, paradoxal, creste riscul declansarii alergiilor alimentare. Potrivit acesteia, evitarea excesiva a alergenilor in dieta copiilor poate avea efecte contrare, transformand o masura de precautie intr-un factor care slabeste toleranta organismului. Un exemplu graitor vine din comparatia intre obiceiurile alimentare din Anglia si Israel, unde abordarile diferite fata de alune au dus la concluzii surprinzatoare despre prevenirea alergiilor.

 

“De ce ti-e frica, de aia nu scapi!

Cand spui alergii la copii, nu exista parinte care sa nu inghete de spaima…si sa nu faca tot ce-i sta in putinta ca sa evite asta! Doar ca atunci cand ii pui sa traiasca sub un clopot de sticla si elimini din viata lor orice potential alergen, copiii devin si mai sensibili. Preventia in cazul alergiilor se dovedeste a fi expunerea, nicidecum evitarea alergenilor.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzii interesante cand au comparat situatia din 2 tari: Anglia si Israel. In Anglia copiii sunt de 10 ori mai alergici la alune fata de Israel. Curios este faptul ca in Anglia medicii pediatri recomanda parintilor sa evite alunele din nutritia copiilor in primii ani de viata, in timp ce in Israel bebelusii mananca peanut butter fara restrictii. Concluzia a fost ca tocmai aceasta interdictie duce la cresterea riscului de alergie!

Studiul a fost facut pe 640 de sugari impartiti in 2 grupe: la primul grup alunele au fost eliminate din dieta in primul an de viata, in timp ce al doilea grup a avut permis consumul lor de la varsta de 4 luni. Dupa ce copiii au implinit varsta de 5 ani, cele doua grupuri au fost comparate. S-a constatat o rata redusa de alergie la copii care au mancat alune de mici, cu 80% mai mica fata de cei care n-au mancat!

Studiul a dovedit ca la varste fragede sistemul nostru imunitar este mai permisiv si mai dispus sa faca “cunostinte noi”, sa se imprieteneasca cu substantele din mediul exterior si sa le accepte. Se creaza astfel un mecanism de toleranta: cu cat suntem expusi la mai multi alergeni alimentari, cu atat suntem mai rezistenti.

Epidemia de alergii cu care ne confruntam in prezent ar putea fi cauzata de aceasta atitudine gresita fata de mancare. Inca o dovada ca sanatatea vine din diversitate si trebuie sa ne hranim copiii cu de toate!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului