INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#miere #bebelus #botulism #bacterie #sugar #boala #copil

Mierea, pericol de botulism la bebelusi

Despre miere se spun numai cuvinte de lauda, fiind considerata un aliment valoros pentru sanatatea organismului . Insa, exista si exceptii: bebelusii. Introdusa in alimentatia bebelusilor, adesea folosita pentru a indulci suzeta , mierea poate provoca o afectiune foarte grava: botulismul infantil.

Aceasta afectiune destul de rara, descoperita de peste 30 de ani, a reaparut in atentia societatii in urma cazului publicat de revista „The Sun”. Logan Douglas, un bebelus in varsta de aproape 1 an, a paralizat din cauza unei toxine extrem de periculoase, contractata se pare printr-o suzeta inmuiata in miere. Acesta se zbate pentru viata, conectat la aparate, pe un pat de spital din Scotia.

Ce este botulismul?

Botulismul infantil este o afectiune grava, rara, care se manifesta la copiii mai mici de un an. Mierea este singurul aliment care a fost asociat acestei afectiuni, de aceea este recomandat sa nu se introduca in alimentatia sugarului.

Botulismul infantil este cauzat de bacteria Clostridium botulinum. Din momentul in care sugarul ingereaza sporii acestei bacterii, aceasta se dezvolta si produce o otrava in organism. Aceasta otrava actioneaza la nivelul creierului, blocand mesajele transmise membrelor pentru efectuarea miscarilor.

Cum se manifesta botulismul?

Un copil infectat cu bacteria botulismului prezinta urmatoarele simptome:

  • Lipsa scaunelor, din cauza constipatiei, este cel mai frecvent simptom;
  • Este foarte slabit, nu mai are forta sa suga ca de obicei ;
  • Plange aparent fara motiv, este usor iritabil;
  • Muschii gatului sunt foarte slabiti pentru a sustine capul, ba chiar ii lipseste expresia faciala;
  • Nu poate inghiti mancarea;
  • In anumite situatii, paralizia diafragmei poate antrena dificultati la respiratie.

In cazul in care remarci aceste simptome la copilul tau, este necesar sa consulti un medic.

In ce masura poate fi mierea infectata?

In urma unor teste efectuate asupra calitatii mierii, s-a descoperit ca doar 5% contine bacteria responsabila de aparitia botulismului infantil. Desi s-au descoperit acesti spori in miere, numarul lor este extrem de redus pentru a-i afecta pe adulti, insa suficient pentru a-i imbolnavi pe bebelusi. Temperatura folosita la pasteurizarea mierii nu este destul de ridicata pentru a ucide sporii care cauzeaza botulismul infantil.

Pe langa miere, au fost descoperite si alte surse posibile de bacterii care provoaca botulismul infantil, cum sunt: fructele si legumele proaspete spalate necorespunzator, siropul de porumb, conserve etc.

Masuri de prevenire a imbolnavirii

  • Nu ii da copilului miere sub nicio forma (suzeta inmuiata sau piure de fructe indulcit cu miere, etc);
  • Spala bine fructele si legumele si curata-le coaja inainte de le prepara;
  • Daca bebelusul tau este mai capricios, sfatuieste-te cu medicul pentru a gasi modalitati de a-l calma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top