Cresterea copilului

#folosire baie copii #mers toaleta copii #olita copii # comportament copil

Metode prin care determini copilul sa mearga singur la baie

In perioada in care inveti copilul sa isi faca nevoile la toaleta si sa renunte astfel la olita, trebuie sa ai in vedere si cateva metode prin care sa il determini sa mearga singur la baie, fara ajutorul tau. Copilul mic este dependent de parinti cand vine vorba de dezbracare, punerea pe vasul de toaleta sau stersul cu hartie igienica, insa vine o varsta la care trebuie sa faca singurel acesti pasi. Iata cateva metode prin care il convingi sa mearga singur la baie!

Pana cand il inveti pe micut sa mearga singur la baie, vei trece printr-o perioada plina de situatii si provocari care-ti vor pune rabdarea la incercare. Procesul prin care il dezveti pe copil de olita pentru a face tranzitia la toaleta coincide cu cel in care este suficient de dezvoltat pentru a putea sa-si controleze nevoile fiziologice.

Copilul poate invata sa mearga singur la baie in perioada prescolara, in jurul varstei de 3-4 ani, si procesul poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani sau luni. Nu este o varsta sau o perioada batura in cuie, fiecare copil dezvoltandu-se in ritm propriu.

In momentul in care incepi sa il incurajezi pe copil sa foloseasca singur toaleta, se presupune ca are deja dezvoltate abilitatile de care are nevoie pentru a se dezbraca si a sta pe vas, chiar daca are nevoie de ajutorul tau, si ca este suficient de mare pentru a intelege si urma instructiuni simple.

Instructie, repetitie, exersare, testare

Ai reusit sa il inveti pe copil sa spuna ca a venit momentul sa mearga la baie, dar inca iti mai solicita ajutorul pentru a fi dezbracat, ridicat si sters. Este timpul sa incepi antrenamentul pentru a-l invata sa se descurce singur.

De fiecare data cand il ajuti sa isi faca nevoile, arata-i si explica-i cum trebuie sa se dezbrace, cum sa se aseze, cum sa se stearga si regulile de igiena obligatorii dupa folosirea toaletei.

Dupa cateva sedinte de instruire, cand vine sa te roage sa mergi cu el la baie, stai langa el, dar nu il ajuta, decat daca este nevoie. Incurajeaza-l si indruma-l sa urmeze singur toti pasii pe care deja i-ai explicat de atatea ori. Lasa-l sa se dezbrace singur si sa stea pe toaleta si nu interveni decat daca este nevoie.

Lauda-l si recompenseaza-l cu un pupic si o imbratisare mare, chiar daca nu reuseste sa faca singur totul.

Sistem de recompense

Nu trebuie sa fie neaparat recompense materiale. Puteti stabili un sistem de recompense bazat pe bulinute lipite intr-un copac al reusitelor sau alte tipuri de grafice. De asemenea, recompensele pot fi concretizate in pupicuri sau imbratisari ori in promisiunea de a te juca cu el anumite jocuri etc.

Asadar, recompenseaza-l ori de cate ori are initiativa de a te anunta ca merge singur la baie si reuseste, chiar si pe jumatate sa foloseasca toaleta. Micutul va fi mai dornic sa foloseasca baia daca stie ca are ceva de castigat. Pe masura ce va creste, ii va intra in reflex sa mearga de fiecare data la baie si nu va mai astepta recompense pentru asta.

Foto: The-parenting-magazine.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului