INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#menopauza #femei #preconceptie #test de sange

Menopauza, predictibila printr-un simplu test de sange

De acum inainte, printr-o simpla analiza de sange, medicii vor putea spune cu o precizie foarte mare varsta la care o femeie va ajunge la menopauza . Testul este o oportunitate pentru femeile care amana venirea pe lume a copilului si care ar putea suferi de menopauza precoce si implicit de sterilitate fara sa stie acest lucru.

In ziua de azi, foarte multe femei isi asuma riscul de a amana o sarcina de teama sa nu isi compromita cariera. Din pacate insa, odata cu aceasta amanare, riscul aparitiei menopauzei mai devreme decat s-ar fi gandit si implicit riscul sterilitatii devine o reala problema.

O echipa de cercetatori iranieni au prezentat recent in cadrul unei reuniuni anuale a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie rezultatul muncii lor: posibilitatea prezicerii varstei la care femeia va intra la menopauza.

Pentru acest lucru, echipa dr prof Fahimeh Ramezani Tehrani din Teheran (din cadrul Universitatii de Stiinte medicale Shahid Beheshti) a masurat la aproximativ 270 de femei, cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani, nivelurile de hormoni anti-Mullerian (AMH) secretati de ovare .

AMH este un marker hormonal pentru prezicerea imbatranirii ovariene. Nivelul hormonului anti-mullerian scade la femei inainte de instalarea menopauzei deoarece calitatea si numarul de foliculi ovarieni (casutele ovulelor) se reduc odata cu imbatranirea.

Aceasta metoda deja prezentata de echipa europeana condusa de dr Broekmans in 2008 a permis elaborarea unui model statistic pentru prezicerea cu precizie a aparitiei menopauzei in functie de evolutia concentrarii hormonului care scade in mod natural odata cu trecerea timpului. Diferenta medie dintre varsta prezisa si varsta reala a a aparitiei menopauzei a fost de 4 luni si marja maxima de eroare intre 3 si 4 ani.

 

Conceperea unui copil, strans legata de aparitia menopauzei

 

Descoperirile legate de hormonul anti-Mullerian sunt foarte importante pentru femeile la care menopauza survine precoce. Prin acest test, femeile vor stii daca planificarea unui copil nu este intarziata prea mult.

Cu o varsta medie de aparitie a menopauzei la 51 de ani, medicii afirma ca menopauza poate surveni si mai devreme - la 45 de ani si chiar precoce daca pacienta are 40 de ani sau chiar mai putin. Aceasta precocitate, care afecteaza 2% din populatia feminina, nu inseamna ca poti avea copii pana la aceasta varsta, deoarece sterilitatea se instaleaza in medie cu 5 ani mai devreme de aparitia menopauzei, in unele cazuri chiar cu 10-12 ani mai devreme.

Pana in prezent, micsorarea ciclurilor menstruale si antecedentele familiale sunt cel mai bun indice al menopauzei precoce.

 

Cum se face testul pentru prezicerea menopauzei?

 

Testul de sange pentru prezicerea menopauzei este destul de simplu de realizat in mediul medical – este vorba de o dozare hormonala – insa perspectiva de a aparea un kit special disponibil in farmacii care sa poate fi utilizat acasa nu este inca viabila.

Exista in prezent teste de menopauza disponibile in magazinele online sau farmacii pentru a afla daca simptomele de care suferi prevestesc aparitia menopauzei. Aceste teste de urina sunt o alternativa confortabila de diagnosticare a simptomelor perimenopauzei si menopauzei, insa doar in momentul in care apar anumite semne, adica la o varsta mai inaintata. Acest test se recomanda femeilor care au avut cicluri neregulate, bufeuri de caldura, insomnii, stari de oboseala, apetit sexual scazut etc.

Prin diagnosticarea menopauzei din timp, femeile pot adopta un stil de viata sanatos care sa le ajute sa evite problemele de sanatate specifice: crestere in greutate, osteoporoza, boli cardiovasculare.

Sursa foto : yourmenopause.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare