Cresterea copilului

#ingrijire bebelusi #masaj bebelusi #beneficii masaj #beneficii masaj bebelusi #dezvoltare bebelusi

Masaj pentru bebelusi: beneficii

Masajul nu este doar o activitate linistitoare si placuta pentru bebelusul tau. El atrage o multime de beneficii in dezvoltarea lui fizica si emotionala. Ajuta bebelusul sa creasca frumos si sanatos, sa doarma mai bine si reprezinta cel mai bun mod de a comunica si interactiona cu micutul, care nu a descoperit inca universul cuvintelor si al vorbirii. Iata si alte efecte spectaculoase ale masajului asupra copilului!

 

Favorizeaza cresterea


Prin simpla atingere, corpul bebelusului elibereaza hormonul de crestere, cel care ajuta in special la cresterea in inaltime si la dezvoltarea oaselor. De fiecare data cand il masezi, copilul tau creste cate un pic!
 

Stimuleaza circulatia sanguina


Atunci cand se nasc, bebelusii au un sistem circulator subdezvoltat. Organismul nou nascutului are nevoie de timp pentru a se acomoda cu mediul extrauterin, iar in aceasta perioada de tranzitie, periferiile organismului nu sunt aprovizionate cum trebuie cu sange.

Acolo unde sangele nu ajunge sa alimenteze organismul, o poate face masajul. Miscarile usoare imbunatatesc fluxul sangelui in corp si il ajuta sa traverseze si zone mai putin accesibile.
 

Imbunatateste comunicarea si relatia cu el


Timpul petrecut la masaj reprezinta si o oportunitate de a relationa cu bebelusul si de a va apropia mai mult. In plus, este si un mod de a comunica cu el pana cand acesta incepe sa vorbeasca.

Micutul are numai de beneficiat pe plan afectiv si emotional de pe urma masajului. El se simte protejat si in siguranta atunci cand il masezi si va ajuta sa stabiliti o relatie afectiva puternica si durabila.
 

Calmeaza si reduce stresul


Nu degeaba se spune ca masajul este cea mai buna metoda de relaxare si calmare. Stimularea sistemului nervos central este un alt beneficiu al lui.

Manevrele de masaj si atingerile determina o reactie in lant la nivel cerebral - creierul produce mai multa serotonina (hormonul starii de bine) si mai putin cortisol (hormonul stresului) si determina relaxarea copilului prin incetinirea si echilibrarea ritmului cardiac si a respiratiei.

Atunci cand micutul tau este iritat, plange si devine agitat, masajul se poate dovedi o metoda eficienta de calmare. Pe langa serotonina, creierul elibereaza si endorfine (hormonul fericirii), si, pe langa relaxare, copilul are parte si de buna dispozitie .
 

Combate afectiunile digestive


Masajul este si o metoda de calmare a afectiunilor digestive, in special ale colicilor, extrem de frecvente la sugari.

Dar se pare ca beneficiile planeaza si asupra combaterii constipatiei, diareei si a altor afectiuni digestive frecvente la bebelusi.
 

Ingrijeste pielea


Masajul presupune contactul direct cu pielea sensibila a bebelusului si folosirea unor creme sau lotiuni special create pentru el. Textura pielii se imbunatateste ca urmare a eliminarii toxinelor si a imbunatatirii circulatiei sanguine.

Pentru a obtine toate aceste beneficii si multe altele, nu este nevoie decat de 10-15 minute de masaj. El trebuie facut atunci cand bebelusul este odihnit si destul de activ.

Cel mai bun moment este dupa baita de seara, pentru ca il ajuta sa doarma mai bine pe timpul noptii.

Ai grija ca manevrele de masaj sa nu fie foarte agresive si sa nu puna o presiune prea mare asupra pielii si sistemului osos destul fragil al copilului. Exista riscul leziunilor pielii si al fracturilor. Maseaza-i corpul cu miscari blande prin folosirea buricelor degetelor si ai grija sa nu apesi foarte tare in timpul miscarilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului