Cresterea copilului

#parinti #nastere #depresie postnatala #ajutor social #studiu parinti

Mamele care locuiesc la oras, mai predispuse la depresie postnatala

Mediul in care mamele aleg sa isi creasca copiii le influenteaza starea de spirit. Potrivit cercetatorilor, femeile care traiesc la oras sunt mai predispuse sa dezvolte depresie postnatala, comparativ cu cele care traiesc in mediul rural.

De-a lungul timpului, medicii au emis mai multe teorii in privinta cauzelor care declanseaza depresia postnatala. Daca pana acum se credea ca de vina sunt hormonii sau varsta inaintata a mamei, un nou studiu sustine ca fericirea acesteia depinde de mediul in care alege sa isi creasca bebelusul.


Lipsa ajutorului social, cauza a depresiei 

Potrivit cercetatorilor canadieni, femeile care traiesc in orase mari prezinta un risc marit de a dezvolta aceasta afectiune dupa o perioada cuprinsa intre 5 si 14 luni de la nastere. In opinia lor, de vina este mediul inconjurator care, intr-un oras aglomerat, duce la o viata stresanta care poate afecta mama. "Faptul ca aceste femei traiesc intr-o zona urbana este un semn de si mai mult stres, mai putin sprijin si un risc mai mare pentru ca ele sa dezvolte depresia postnatala", a declarat doctorul Simone Vigod, unul dintre autorii studiului, de la "Women’s College Hospital" din Toronto, Canada.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au analizat rezultatele studiului national din Canada, la care au participat mai mult de 6.000 de mame. Astfel, ei au aflat ca mai mult de 9% dintre femeile care locuiau in marile orase au dezvoltat depresie postnatala, comparativ cu un procent de 6% reprezentand mamele care s-au stabilit in mediul rural. 

In opinia oamenilor de stiinta, pe langa stresul cauzat de viata la oras, mamele emigrante sunt mai predispuse la aceasta afectiune si din cauza faptului ca multe dintre dintre ele nu beneficiaza de plata ajutorului social, pentru a face fata perioadei de dupa nastere pe un teritoriu strain.

Ce este depresia postnatala

Depresia postnatala apare, de obicei, la acele femei predispuse la o astfel de afectiune. Ea se dezvolta in primele 4-6 saptamani dupa nastere, insa in unele cazuri a aparut si dupa cateva luni. Simptomele includ insomnii, stare de neputinta sau moral scazut.

Foto:dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului