Foarte multe cupluri infertile au posibilitatea de a apela la ajutorul unei mame surogat, adica acea femeie care prin intermediul unui contract duce o sarcina la termen pentru cuplurile aflate in dificultate.
O alta situatie in care se apeleaza este atunci cand intr-un cuplu, desi ambii parteneri sunt fertili, femeia nu poate duce la bun sfarsit o sarcina. De asemenea, se poate opta pentru o mama-surogat cand exista o serie de afectiuni legate de uter, precum o histerectomie , fibrom uterin , boli congenitale. In aceasta situatie, conceperea copilului se face cu ajutorul inseminarii artificiale, cu sperma prelevata de la barbat.
In general, cuplurile apeleaza la o mama-surogat dupa ce au incercat toate celelalte metode de conceptie, fertilizare in vitro, inseminare artificiala.
Desi varianta pare sa fie una fericita si este o salvare pentru anumite cupluri, lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple precum par.
In primul rand ca legislatia este destul de complicata, iar dupa nasterea bebelusului, copilul este declarat ca fiind al mamei purtatoare si al tatalui biologic, dupa care mama surogat trebuie sa renunte la copil si sa il dea spre adoptie cuplului cu care a semnat un contract in prealabil si se emite un nou certificat de nastere .
Totusi, nu exista nicio lege prin care mama surogat sa fie obligata sa dea spre adoptie copilul dupa nastere , iar cazurile in care acest lucru s-a intamplat datorita faptului ca femeia s-a atasat emotional de bebelus pe parcursul celor 9 luni de nastere nu au fost putine.
Un alt aspect mai putin neplacut al acestei incercari este materia genetica si biologica a mamei surogat. Astfel, in cazul in care mama purtatoare are diverse boli (care se pot declansa mai tarziu si care sunt genetice), ea le pot transmise copilului. Din pacate, nicio analiza, oricat de detaliata ar fi, nu poate prezice astfel de situatii.
Totusi, mama surogat este ultima optiune pe care o au la indemana cuplurile care nu mai au nicio alta varianta si multe dintre acestea sunt fericite ca exista.