Cresterea copilului

#bebelus #planset #parinti #copii #rasfat #educatie

Lasam bebelusul sa planga?

Una dintre dilemele cu care se confrunta parintii o reprezinta plansetul bebelusului. Daca micutul incepe sa planga, ce este de facut? Il iei in brate imediat si incerci sa il linistesti sau astepti pana cand acesta se calmeaza singur?

 

Dilema a aparut inca din anii trecuti, iar parintii s-au impartit iin doua tabere. Pe de o parte, unii considera ca metoda „Cry it out” (lasa-l pe bebelus sa planga) este cea mai eficienta, bebelusul invatand astfel sa se calmeze singur si sa nu devina dependent de parintii sai.

Pe de alta parte insa, adeptii metodei „Attachement parenting” (atasamentul parental) considera ca o relatie calda intre mama si bebelus ii este benefica acestuia.

Astazi, metoda Attachement parenting a devenit tot mai populara in randul parintilor, iar specialistii sunt de parere ca aceasta se afla in concordanta cu sanatatea fizica si starea emotionala a bebelusului.

 

Consecintele plansului in singuratate

 

Daca inainte, parintii erau obligati sa isi verifice in mod constant copilul pentru a vedea de ce plange acesta, astazi poti auzi din orice camera te-ai afla ce face copilul tau. De asemenea, parintii incep sa recunoasca, dupa un anumit timp, motivul pentru care plange micutul, asa ca au optiunea de a se deplasa catre acesta sau de a-l lasa singur, pana se calmeaza.

Care sunt insa consecintele plansului in singuratate?

Conform specialistilor, copilul invata intr-adevar sa se opreasca singur din plans, insa in acelasi timp intelege ca nimeni nu va veni in ajutorul tau. Astfel, copilul nu se calmeaza pentru ca sursa de stres a fost indepartata, ci pentru ca nu mai spera ca cineva va veni la chemarea sa. 

Din punct de vedere fizic, parintii considerau inainte ca tipatul si plansul formeaza plamani puternici. Un studiu medical a demonsrat insa contrariul. Plansul pe termen lung creste ritmul cardiac si presiunea sanguina, si il predispune pe bebelus daunelor cerebrale si disfunctiilor cardiace.

 

Calmarea plansului bebelusului – pericol de rasfat?

 

Psihologii recomanda sa raspunzi imediat plansetului bebelusului tau si sa inveti in timp care sunt sursele de stres ale acestuia. Unii parinti considera insa ca raspunsul imediat la solicitarile micutului duce la rasfat. Studiile de specialitate arata contrariul.

Conform acestora, bebelusii nu plang mai mult daca sunt alintati, ci se agita mai putin si se calmeaza mai repede. Acestia isi gasesc astfel linistea si echilibrul cu ajutorul adultului; prin afectiunea parintilor, bebelusul incepe sa aiba incredere in oameni si sa inteleaga faptul ca este iubit. Increderea duce la siguranta de sine; in caaz contrar, copilul risca sa devina nervos, inchis in sine, nesigur.

In plus, cercetatorii te asigura ca micutul nu va deveni dependent de tine daca ii vei raspunde atunci cand te solicita. Dimpotriva, atunci cand va creste, copilul va reusi sa isi regleze mai usor emotiile si comportamentul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului