Cresterea copilului

#lapte praf #lapte #formula lapte praf #alimentatia bebelusului #lapte bebelusi

Lapte praf: cum aleg formula potrivita?

Daca te afli in postura in care nu poti alapta bebelusul si esti nevoita sa recurgi la lapte praf sau lactatia ta este redusa si ai nevoie sa suplimentezi hrana micutului cu formule de lapte, este timpul sa investighezi piata. Laptele praf este cea mai utilizata, ieftina si recomandata formula de lapte pentru cei mici. Descopera cum il alegi pe cel potrivit si care sunt regulile de preparare!

 

Laptele praf in alimentatia bebelusului


Laptele matern este cel mai bun lapte pentru sanatatea si cresterea bebelusului. Daca ai de ales intre alaptare si lapte praf, nu ezita sa il hranesti la san. Insa daca te afli in imposibilitatea de a-i furniza copilului doza necesara de lapte matern, vei fi nevoita sa suplimentezi cu lapte praf.

Desi exista si alte tipuri de formule de lapte (lichida, gata preparata, concentrata), laptele praf este formula clasica pentru hranirea copilului. Este si cea mai ieftina dintre toate, dar si ecologica.

Procura toti nutrientii necesari de care are nevoie bebelusul, iar producatorii acestor produse au incercat sa imite cat mai bine cobtinutul nutritiv al laptelui de mama.

Chiar daca dezavantajul consta in faptul ca necesita mai mult timp si mai multi pasi pentru preparare, spre deosebire de tipurile gata preparate, un beneficiu important al acestui tip de lapte este ca rezista mai mult timp in biberon . Celelalte formule trebuie aruncate dupa deschidere in cazul in care bebe nu mananca tot odata. Insa laptele praf poate fi preparat si tinut in biberon mai multe ore.
 

Tipuri de lapte praf in functie de continut


Laptele praf contine mai multi nutrienti esentiali de care are nevoie bebe pentru a creste. Insa orice tip de lapte, indiferent ca e praf sau lichid, trebuie sa contina 6 ingrediente nutritive esentiale:
 

  • carbohidrati;
  • grasimi;
  • proteine;
  • vitamine;
  • minerale;
  • alti nutrienti (in functie de alegerea producatorului: fibre de soia, amidon de orez , nucelotide, aminoacizi etc.).


Fiecare producator isi prepara laptele in functie de cererea de pe piata si ofera mai multe tipuri de lapte praf, in functie de necesitatile individuale ale bebelusilor. De exemplu, unii dintre ei au nevoie de mai mult fier. Pediatrul va prescrie, in acest caz, formula de lapte praf fortifiata cu fier.

Pediatrul este cel care recomanda cea mai buna formula de lapte pentru bebelus. Alegerea nu este definitiva, ci poate fi schimbata in functie de modul in care reactioneaza si evolueaza dezvoltarea copilului in timpul folosirii lui.
 

Cum se prepara laptele praf?


Prepararea laptelui se face in 2 pasi. Fiecare cutie contine o masura speciala de lapte care ajuta parintii sa puna doza potrivita fiecarei mese in biberon, iar apoi se adauga apa, in functie de doza de lapte care a fost pusa. Apa se masoara simplu, prin urmarirea gradatiilor inscriptionate pe biberon.

In ceea ce priveste cantitatile, acestea trebuie urmarite cu atentie pe cutia de lapte, deoarece sunt dotate cu instructiuni precise pentru fiecare varsta.

In linii mari, trebuie sa stii ca in cazul laptelui praf, o masura de lapte se amesteca cu aproape 60 ml de apa, dupa care se agita foarte bine biberonul.

Biberoanele trebuie sa fie sterilizate inainte de folosire, iar apa folosita sa fie plata sau fiarta si racita in prealabil. Atunci cand incalzesti laptele, verifica sa nu fie foarte fierbinte inainte de a-l da bebelusului, punand cateva picaturi pe incheietura mainii tale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare