Desi multa lume are impresia ca scrisul se invata la gradinita sau chiar la scoala, adevarul este ca un copil invata sa mazgaleasca primele linii si sa scrie primele litere de pe la 1-2 anisori. Inainte ca micutul tau sa se transforme intr-un mic Picasso sau sa scrie primul roman de succes, trebuie sa invete sa tina in mana pentru prima oara pixul sau creionul.
Copilul intre 1 si 2 ani
Scrisul si desenatul depind in cea mai mare masura de dezvoltarea abilitatilor fine motorii. Chiar daca bebelusul tau ar vrea sa te impresioneze cu un desen de la cateva luni, el nu are capacitatea fiizca sa o faca.
Abia la 1 an de zile el este capabil sa prinda si sa tina in mana un creion . Nu o face in cel mai corect mod si nici nu il va tine foarte strans, dar este important ca incepe sa se aventureze in lumea artei si scrisului prin cateva mazgalituri chinuite, dar reusite pe o foaie.
Copilul intre 2 si 3 ani
Nici la aniversarea a 2 anisori nu se poate lauda cu prima litera sau cu un desen demn de o expozitie. Dar se constata o imbunatatire in conturarea liniilor si in expresivitatea desenelor. Ele incep sa prinda cat de cat inteles si este dornic sa iti arate cat este de talentat chiar si pe pereti, podea sau masuta.
De la 2 ani incolo il poti incuraja pe copil sa te imite in trasarea anumitor linii, in ideea de a-l ajuta sa formeze si primele litere . Totusi, vei descoperi ca dincolo de linii si mazgaleli, el descopera culorile si coloratul.
Exista posibilitatea ca la 2 ani si jumatate sa reuseasca sa tina in manuta un creion intr-o pozitie cat de cat corecta. Pana la 3 ani, copilul ar trebui sa traseze macar tentative de litere, chiar daca pentru tine par ceva, iar pentru el altceva. El incepe treptat sa traseze linii cat mai drepte si sa le uneasca intre ele, in incercarea de forma litere.
Varsta presolara este cea la care copilul va descoperi cu adevarat universul si magia literelor si cuvintelor. Iar gradinita il va ajuta foarte mult in demersul lui.