Cresterea copilului

#copil rasfatat #cmportament copil #comportament copil rasfatat

Iubire sau rasfat? 5 semne ca ai un copil razgaiat

I-ai oferit copilului tot ce si-a dorit, motivand ca ai facut-o din dragostea neconditionata pe care i-o porti, dar ai ajuns intr-un stadiu in care nu reusesti sa te mai intelegi cu el? Sunt accesele de furie pe care le are doar o parte din dezvoltarea lui normala ori sunt un semn de rasfat? Iata cateva moduri prin care-ti dai seama daca ai un copil razgaiat sau nu!

1. Are crize de isterie frecvente

Accesele de furie sunt frecvente la varsta prescolara si fac parte din dezvoltarea fireasca a micutului, insa daca a depasit demult aceasta etapa a copilariei si inca se mai tavaleste pe jos in speranta ca obtine de la tine jucaria dorita, este posibil sa-l fi rasfatat prea mult cand era mic.

2. Nu te ajuta in treburile casnice

Copilul tau a ajuns la varsta la care este capabil sa-si faca singur patul ori sa spele vasele, dar l-ai protejat atat de mult cand era mai mic, incat acum nici nu vrea sa auda de aceste treburi. Daca aceste obiceiuri nu sunt deprinse in comportamentul lui de mic, cu greu vor fi invatate la varste mai mari. Este posibil sa il fi protejat un pic prea mult atunci cand era mic, cand nu l-ai lasat sa faca mai nimic. Se numeste rasfat!

3. Trebuie sa il mituiesti pentru a te asculta

Ai cazut si tu in capcana in care au picat multi parinti si, de cum ai observat ca mita functioneaza in disciplina lui, ai transformat-o in principala metoda de educare. Acum, copilul tau este deja maricel si consideri ca ar trebui sa te asculte si fara sa primeasca mita, insa nici nu conteneste sa te ajute in bucatarie sau la cumparaturi, fara sa-si primeasca "rasplata".

4. Controleaza intreaga familie

Copilul tau s-a transformat in "capul" familiei si a inceput sa dicteze tot ce se intampla in casa? De la ce mancati la cina, pana la unde mergeti la plimbare, copilul are ultimul cuvant de spus, iar orice tentativa de a-i iesi din cuvant se sfarseste cu accese de furie? Cu siguranta, este vorba de rasfat.

5. Nu imparte nimic cu ceilalti

Micutul "terorist" nu este doar rautacios si neascultator, dar este si egoist? Nu imparte nimic cu nimeni, nici macar cu tine! Este un obicei prost inradacinat din copilaria timpurie. La varsta de 1-2 ani, copilul trece prin etapa egocentrismului, in care se crede centrul universului tuturor. Insa aceasta perioada este depasita pana la intrarea la varsta prescolara, cand copilul trebuie invatat sa imparta jucarii cu ceilalti copii si sa-si dezvolte astfel abilitatile sociale.

Sursa foto: infantil.linio.com.co

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului