Cresterea copilului

#lauda copil #educatie copii #lauda #copii #parinti #narcisism

Iti lauzi prea mult copilul? Afla ce se poate intampla!

Fiecare dintre noi am intalnit, la un moment dat, la serviciu, la scoala sau intr-un grup de prieteni o persoana narcisista. Cu siguranta ti-ai pus intrebarea cum a ajuns asa? Raspunsul l-au dat cercetatorii americani si olandezi, intr-un nou studiu.

Profesori si cercetatori de la Ohio State University, SUA si de la Universitatea Amsterdam, Olanda, au analizat, un an si jumatate, comportamentul a 565 de copii, cu varste intre 7 si 11 ani, dar si obiceiurile parintilor acestora, ca sa afle cauzele care duc la narcisism.

Copiii supraevaluati de parinti, predispusi la narcisism

Micutii ai caror parinti ii ridica pe un piedestal, care ii supraevalueaza si le zic ca le sunt superiori altor copii si ca merita sa aiba parte de un tratament special au o probabilitate mai mare sa devina adulti narcisisti, au concluzionat oamenii de stiinta, in studiul publicat in "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Cand parintii isi vad odraslele ca fiind mai speciale decat alti copii de varsta lor, le pot induce faptul ca sunt persoane superioare, fapt care duce la aparitia narcsimului. Insa atunci cand micutii sunt tratati cu afectiune si apreciere, fara sa fie comparati cu altii, lucrurile se schimba.

Stima de sine ar trebui cultivata de catre parinti

Fiecare parinte ar trebui sa le cultive copiilor stima de sine, insa fara comparatii cu alti copii, spun cercetatorii, citati de washingtonpost.com. De aceea, este indicat ca orice parinte sa isi creasca copiii aratandu-le ca ii apreciaza fara sa le induca ideea ca sunt superiori altor copii, sustine unul dintre autorii studiului, Brad Bushman, profesor de psihologie la Ohio State University, din Statele Unite ale Americii.

"Narcisistii", predispusi la depresie

Nu numai parintii poarta responsabilitatea pentru narcisismul copiilor lor, mai spun autorii studiului. Si mostenirea genetica are un rol important in dezvoltarea narcisismului.

"Copiii narcisisti se simt superiori tuturor celor din jur, cred ca merita orice si cauta admiratia permanenta de la altii", spune Eddie Brummelman, un alt autor al studiului, profesor la Universitatea din Amsterdam, citat de forbes.com. Iar cand nu reusesc sa obtina ceea ce vor, risca sa devina agresivi. Mai mult, sunt mai predispusi la depresie si la anxietate, fata de cei care nu sunt narcisisti, sustine profesorul Brummelman.

In timp ce adultii cu o mare stima de sine cred ca sunt la fel de buni precum ceilalti, narcisistii cred ca sunt mai buni decat ceilati.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului