Cresterea copilului

#frati #invidie #cearta frati #comunicare in familie

Invidia intre frati la maturitate

Invidia intre incepe adesea in copilarie , dar efectele ei pot fi simtite uneori si cand fratii se maturizeaza. Invidia poate provoca conflicte care afecteaza intreaga familie.

Parintii care incurajeaza concurenta intre frati cred ca fac un lucru bun, care ii va motiva pe amandoi. Din pacate, de multe ori, rezultatul este crearea sentimentelor de intre frati, indeosebi la maturitate.

Legatura fireasca de iubire si sustinere dintre frati sufera atunci cand invidia devine un sentiment dominant. Conflictele se pot isca mult mai usor daca un frate este invidios pe ceilalti, iar efectele acestora pot afecta si parintii in timp.
 

Cum apare invidia intre frati?


De cele mai multe ori, invidia intre frati isi are radacinile in copilarie, cand unul dintre copii dezvolta impresia ca parintii sau alti adulti il favorizeaza pe celalalt.

Cand asteptarile parintilor de la fiecare copil difera, unul se poate considera nedreptatit si poate sa-si invidieze fratii care sunt nevoiti sa faca fata unor asteptati mai reduse.

Invidia intre frati apare si atunci cand unul dintre copii exceleaza intr-un domeniu si primeste admiratia parintilor si a altor apropiati.

Chiar daca favorizarea unuia dintre copii nu este facuta de parinti in mod constient, rezultatele actiunilor lor pot avea efecte pe termen lung asupra copiilor.
 

Ce efecte poate avea invidia intre frati?


Pornita in copilarie, invidia intre frati isi face aparitia puternic in preajma evenimentelor fericite din viata unuia. Casatoria, botezul sau alte impliniri personale si profesionale sarbatorite in familie sunt momentele in care invidia loveste cel mai puternic.

Succesul financiar al unuia poate trezi invidia chiar si daca acest sentiment nu a fost prezent in copilarie. In familie, invidia poate duce la conflicte care se pot extinde, dar si la sentimente de vinovatie pentru cel care nu poate controla acest sentiment.

Odata ce parintii imbatranesc si dinamica in familie se modifica, invidia poate cauza mai multe probleme si poate duce uneori chiar la ruperea relatiilor cu fratii si cu intreaga familie.
 

Are vreun beneficiu invidia intre frati?


Pe termen scurt, concurenta dintre frati poate fi un factor motivant. Pe termen lung, singurul beneficiu apare insa odata cu disparitia sentimentelor de invidie .

Daca fratii isi revolva problemele si frustrarile prin comunicare, disparitia invidiei poate intari relatia dintre fratii adulti. Discutia despre acest sentiment il poate ajuta si pe fratele invidiat sa aprecieze mai mult lucrurile din viata lui pe care altii le observa si le invidiaza.

In absenta comunicarii si a incercarii de a gasi impreuna o solutie pentru intarirea relatiei dintre frati, invidia nu dispare de obicei de la sine.

Rabdarea este importanta in rezolvarea acestei probleme pentru mentinerea unei relatii bune intre frati. Atunci cand diferentele socio-economice intre frati sunt mari, invidia poate fi invinsa mai greu.

Rivalitatile si invidia pot fi insa invinse daca fratii se concentreaza asupra redefinirii relatiei, fara invidie si fara resentimente legate de trecut.

Sursa foto: Prodetey.ru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare