Cresterea copilului

#copii #frati #relatii de familie #educatie copii

Invata-ti copilul sa isi accepte fratele mai mic

Foarte multe familii aleg sa aiba copii cat mai apropiati ca varsta, mizand pe faptul ca fratii vor creste impreuna si, dincolo de legatura de sange, vor dezvolta si o relatie puternica de prietenie. Lucrurile se pot complica putin in momentul in care copilul mai mare devine gelos pe fratele sau.

Daca pana la momentul aparitei nou-nascutului copilul era obisnuit sa fie in centrul atentiei parintilor, dupa acest moment el va incerca un sentiment de abandon. Ocupand o pozitie secundara pentru o vreme, copilul va acumula tot felul de frustrari si reactiile sale pot din cele mai variate, de la revolta, pana la tristete sau adaptare la noua stare a lucrurilor.

In cazurile extreme, copilul mai mare devine agresiv cu fratiorul sau chiar traieste dezamagirea la gandul ca parintii nu au fost suficient de multumiti de el si au ales sa il inlocuiasca.

Iata cateva metode prin care copilul tau va invata sa isi accepte si sa-si iubeasca fratele mai mic.


1. Pregateste-l inainte de venirea pe lume a micutului


Nu trebuie sa astepti pana in ultima clipa pentru a-i spune copilului tau ca va avea un fratior. Pregateste-l din timp, astfel incat sa aiba timp sa se acomodeze cu ideea, iar tu sa-i poti surprinde mai usor reactiile. Ii poti solicita ajutorul pentru a pregati camera bebelusului, poti asculta eventualele lui propuneri in legatura cu numele viitorului membru al familiei sau ii poti povesti care sunt avantajele de a avea un fratior.

Cu cat prezinti lucrurile intr-o lumina mai buna, cu atat cresc sansele ca fratiorul sa fie asteptat intr-o atmosfera plina de entuziasm.


2. Invata sa nu ii tratezi diferentiat pe cei doi copii


Dupa venirea pe lume a bebelusului, este firesc ca intreaga atentie sa fie indreptata inspre cel mic. Chiar daca acesta este neputincios si are nevoie sa fie ingrijit permanent, parintii nu trebuie sa uite ca si copilul mai mare simte nevoia de afectiune. Totodata, trebuie sa le comunici rudelor ca atunci cand vin in vizita si aduc diverse daruri pentru cel mic ,este indicat sa aiba o surpriza si pentru celalalt copil.

Pentru ca acesta sa se simta special, nu este nevoie de un cadou costistor, fiind suficient sa simta ca se bucura de acelasi tratament. In functie de diferenta de varsta dintre cei doi copii, cadourile pot fi diferentiate- de exemplu, bebelusului ii sunt utile hainute sau jucarioare specifice varstei, in vreme ce copilul cel mare se va bucura sa primeasca o minge, o carticica de colorat sau chiar niste dulciuri.


3. Incearca sa nu renunti la rutina zilnica


Oricat de greu ti se va parea, este bine sa renunti la rutina zilnica si la lucrurile pe care le faceai inainte alaturi de copilul tau. El trebuie sa se asigure ca se bucura de acelasi statut si ca merita aceeasi atentie ca si pana acum. De exemplu, daca seara obisnuiai sa il adormi citindu-i o poveste, nu renunta la acest obicei dupa nasterea bebelusului.

In situatiile de acest gen, poti solicita sprijinul partenerului, care se poate ocupa intre timp de supravegherea bebelusului.


4. Lasa-l sa aiba un spatiu numai al lui


Evita situatiile tensionate, in care bebelusul ii invadeaza teritoriul fratelui mai mare. Acesta din urma are nevoie de propriul sau spatiu, in care sa isi pastreze rechizitele, hainutele si jucariile. Daca ii permiti celui mic sa intre in posesia lucrurilor care nu-i apartin, s-ar putea ca celalalt copil sa se simta nedreptatit. In timp, acest lucru va conduce la reactii violente, legate de o stare de posesivitate exagerata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului