Cresterea copilului

#recompensa #exemplu #ponturi #rabdare copii #autocontrol

Invata-ti copilul sa fie mai rabdator in 3 pasi

Rabdarea nu este una dintre calitatile tipice ale copiilor, oricat de mult si-ar dori parintii acest lucru. Totusi, prin urmarea unor strategii inteligente si cu ajutorul cuvintelor si al gesturilor potrivite, il poti invata pe copilul tau sa fie mai rabdator si sa deprinda arta autocontrolului.

Un prichindel agitat, care nu stie sa astepte si sa isi tina in frau energia, are mare nevoie de ajutorul celor mari pentru a deveni mai rabdator. O buna educatie implica si aceasta virtute, esentiala si pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

1 Fii un exemplu pentru el

Daca tu esti o persoana care vrea ca totul sa se intample acum, cat se poate de repede si nu are rabdare nici macar sa termine toata mancarea din farfurie pentru a incepe sa stranga masa, cu siguranta nu ii vei da un exemplu bun copilului tau.

Arata-i ca esti o persoana care stie sa astepte oricat este necesar si ca nu incepe sa isi trosneasca degetele sau sa se uite urat atunci cand este in asteptarea unui lucru.

Ai grija sa nu cazi in extrema cealalta si sa ii lasi impresia ca tot ce trebuie sa faca este sa aiba rabdare si sa spere la ce este mai bun. Spune-i ca, uneori, initiativa este absolut necesara si ca rabdarea nu este o optiune, ci o necesitate in anumite conditii. Aminteste-i de faptul ca trebuie sa intuiasca acele circumstante care ii solicita rabdarea si ofera-i exemple pertinente.

2 Recompenseaza-l

A fost rabdator intr-un moment in care pana si tu, ca adult, ai fi fost pus la grea incercare? Recompenseaza-l intr-un fel in care stii ca ii face placere, dar mai ales printr-o modalitate in care copilul isi va da seama de faptul ca tu apreciezi foarte mult modul in care s-a comportat si a reactionat.

Evita insa sa ii recompensezi rabdarea de fiecare data, pentru ca altfel, in momentul in care nu va mai primi recompensa, va renunta la acest tip de comportament, doar pentru ca nu a primit ceva in schimb.

3 Reaminteste-i sa se controleze

In momentul in care simti ca isi pierde rabdarea, ar fi bine sa ii amintesti copilului tau despre faptul ca asteptarea este o virtute. In plus, subliniaza-i faptul ca lucrurile bune se intampla persoanelor care stiu sa astepte si care au puterea sa se controleze, mai ales in public, unde risca sa faca o impresie proasta.


Sursa foto: howstuffworks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului