Cresterea copilului

#copii #inteligenta emotionala #comportament #sentimente #educatie #parinti

Invata-l pe copil sa isi exprime sentimentele

Vrei sa il protejezi pe copilul tau de orice dezamagire, frustrare sau suparare , insa nu il vei putea tine mereu sub aripa ta protectoare. Pentru a-l face pe copil sa isi inteleaga mai bine starile prin care trece, invata-l cum sa isi exprime sentimentele.

 

Exprimarea sentimentelor il va face pe copil sa se simta mai putin frustrat de starile prin care trece si ii va oferi modalitati de solutionare a problemelor sale.

Din pacate insa, copiii nu se nasc avand astfel de cunostinte, asa ca parintii au datoria de a-i ajuta sa isi constientizeze si sa isi exprime sentimentele. In caz contrar, copiii pot ajunge la blocarea emotiilor.

O familie unita il va ajuta pe acesta sa isi verbalizeze emotiile, sa isi inteleaga starile si sa si le stapaneasca, fara sa ii jigneasca pe cei din jur.

 


Accepta si respecta sentimentele copilului
 

 

Asculta-l atent pe copilul tau, fara sa emiti judecati asupra sentimentelor acestuia. Corecteaza-l doar atunci cand simte nevoia sa isi exprime nemultumirile fata de altcineva; de exemplu, daca micutul tau este furios pe fratele sau si vrea sa il loveasca.
 

 

Arata-i copilului ca il asculti
 

 

Opreste ceea ce faci, mentine contactul vizual si aproba gestual ceea ce spune. In felul acesta, copilul se simte incurajat sa continue si sa isi exprime starile prin care trece.
 

 

Spune-i copilului tau ce simte
 

 

Ocazional, rezuma-i vorbele sau explica-i intr-o alta fraza ce a vrut sa spuna. Nu este suficient sa asculti si sa intelegi, ci trebuie sa si reflectezi asupra a ceea ce spune copilul tau. Nu repeta exact cuvintele acestuia. Foloseste cuvinte asemanatoare care pastreaza insa acelasi sens.

Copilul tau ar putea emite afirmatii ce par destul de grave la prima vedere. De exemplu, acesta poate spune „Nimeni nu ma place la scoala.” Nu te lasa impresionat si incearca sa reflectezi asupra spuselor sale.

Copilul are nevoie de ajutorul tau. Prezentandu-i starile sale in oglinda, insa sub alt aspect, copilul va reusi sa constientizeze faptul ca situatia nu este chiar atat de grava. Astfel, copilul va putea sa isi inteleaga sentimentele si sa faca alegeri mai bune.

 

Da sentimentelor un nume
 

 

Numirea sentimentelor reprezinta primul pas in intelegerea acestora. Alcatuieste-ti o lista cu nume pentru sentimente placute si nume pentru sentimente mai putin placute. Asigura-te ca folosesti cuvinte simple, pe intelesul copilului.

Dupa ce l-ai ascultat pe copilul tau, incearca sa numesti ceea ce simte. De exemplu, un copil de 9 ani se poate simti dezamagit de modul in care se poarta invatatoarea la scoala. Daca nu „ghicesti” din prima ce simte copilul tau, nu te impacienta si incearca din nou. Pastreaza-ti calmul si incurajeaza-l pe copil sa te ajute in a identifica starile emotionale prin care trece.
 

 

Ofera-i copilului sfaturi, solutii si incurajari asupra situatiei respective
 

 

Ofera-i copilului tau sfaturi si sugestii doar dupa ce acesta a inteles ceea ce simte. Daca, atunci cand copilul are o problema, tu vei veni deja cu solutia, nu il vei incuraja pe micut sa isi inteleaga starile prin care trece si sa isi exprime sentimentele.

Copiii care isi inteleg mai bine starile emotionale sunt capabili sa relationeze eficient cu cei din jur si sa actioneze corect atunci cand trec prin anumite probleme. Ajutandu-ti copilul sa isi exprime sentimentele, ii dezvolti acestuia inteligenta emotionala . In plus, il determini sa preia controlul auspra emotiilor sale si implicit asupra comportamentului sau atunci cand trece prin stari emotionale puternice.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top