Cresterea copilului

#organizare #copii #parinti

Invata-l pe copil cum sa fie organizat

Fie ca este vorba despre modul in care trebuie sa isi organizeze timpul, lucrurile personale, hainele in sifonier sau activitatile extrascolare, copiii trebuie sa fie invatati inca de mici ce inseamna organizarea. Pentru a reusi acest lucru au intotdeauna nevoie de sprijinul parintilor sau al bunicilor, asa ca iata cativa pasi care iti vor face treaba ma usoara.


Vorbeste-i despre organizare



Cel mai concret exemplu pe care il poti da este orarul de la scoala: fara acesta nu s-ar mai tine nicio ora si totul ar fi haos. Explica-i ca un program organizat dar si mentinerea lucrurilor in ordine il vor ajuta sa se descurce mai bine in viata, sa termine mai repede treburile si astfel sa se bucure de mai mult timp liber.


Fii organizat



Copiii, in general, fac ceea ce vad la parinti si il iau lucrurile facute de acestia drept exemple demne de urmat. Asadar, este obligatoriu ca tu ca si parinte sa fii intotdeauna organizat indiferent de domeniu. Ai grija ca in casa sa fie mereu ordine si curatenie, pe birouu toate sa se afle la locul lor, iar timpul tau sa fie mereu bine programat. In acest fel, copilului tau ii va fi mai usor sa priceapa de ce este buna organizarea.


Invata-l sa fie organizat



Pana la vasrta de 2 – 3 ani este normal ca parintii sa se ocupe de strangerea si organizarea jucariilor, insa dupa aceasta varsta micutul te poate ajuta in aceasta activitate, iar mai tarziu se poate ocupa singur de acest aspect. De asemenea, in jurul varstei de 7 ani copilul ar trebui sa inceapa sa isi aranjeze singur hainele in sifonier.


Faceti liste



Atunci cand mergeti la cumparaturi, nu plecati niciodata fara o lista facuta in prealabil. Roaga-l pe micut sa te ajute si sa scrie chiar el lista. De asemenea, in cazul in care vizitati ceva, scrieti pe o hartie toate obiectivele care trebuie vazute si eventual punctati-le pe o harta pentru a le vizita in ordine.


Notati tot ce aveti de facut



Luati o coala mare de hartie si notati toate lucrurile care trebuie facute in ziua respectiva: cumparaturi, curatenie, spalatul rufelor, curatarea frigiderului, pregatirea mesei etc si ofera-te sa il ajuti sa isi faca o lista proprie: lectii, medicamente, emisiunea preferata, joaca etc.

 
Ofera-i o agenda



O agenda micuta, pe masura lui il va ajuta sa se organizeze mai bine si sa isi noteze acolo toate lucrurile importante: date importante, zile de nastere, numere de telefon, un orar pe zile cu lucruri de facut etc. Astfel, copilului ii va face placere sa se organizeze cu ajutorul agendei personale.

Totusi, nu exagera cu organizarea si evita sa ajungi in punctul in care viata copilului tau este asternuta pe un desfasurator. Aceste lectii de organizare sunt strict pentru a-l ajuta sa isi organizeze eficient timpul si nu pentru a-l impiedica sa invete ce inseamna spontaneitatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului