Cresterea copilului

#parinti #copii #sfaturi mamici #pentru parinti

Invata cum sa fii o super mamica!

Invata cum sa fii o super mamica!

Fiecare mama isi doreste tot ce e mai bun pentru micutul sau, ceea ce implica o permanenta grija asupra modului in care se comporta in relatia de parinte.

Daca esti la prima experienta a maternitatii, vei gasi utile sfaturile culese din experienta altor femei privind pasii necesari pentru a deveni o "super mama".

Iata ce ai de facut.


1. Invata sa te organizezi


Daca devii mama, nu inseamna ca esti posesoarea vreunei puteri supraomenesti si ca poti rezolva singura totul, la orice ora din zi sau din noapte. Ai nevoie de foarte multa organizare, ca sa iti usurezi sarcinile cotidiene, insa trebuie sa inveti sa le soliciti ajutorul si celorlalti membrii ai familiei. Roaga-ti partenerul sa te ajute in micile treburi din gospodarie, deorece tu ai nevoie de foarte mult timp pe care sa il petreci cu micutul tau. Plus ca o mama obosita resimte stresul si devine adesea nervoasa. Cum sa iti mai faci "meseria" de mama in aceste conditii?


2. Ajuta-ti copilul la teme


De regula, copiii nu sunt foarte responsabili in primii ani de scoala. Cand vine vorba sa isi faca temele, gasesc aceasta sarcina o adevarata corvoada sau un lucru obositor. Inarmeaza-te cu multa rabdare si ofera-i ajutorul ori de cate ori ai timp. De asemenea, este nevoie de explicatii calme, menite sa-l incurajeze pe pustiul tau, nu sa-l bage in sperieti. Este gresita metoda de a-l face sa invete cu tipete sau pedepse fizice, deoarece in timp va asocia facutul temelor cu o pedeapsa si va evita pe cat posibil sa iti mai dea ocazia sa il tragi de urechi.


3. Ai grija de garderoba micutului si igiena sa


Mamelor le revine si sarcina de a avea grija de igiena copilului. Trebuie sa fii atenta sa aiba in permanenta hainute curate, chiar daca asta inseamna sa il schimbi de doua sau trei ori pe zi. Desi copii sunt usor neglijneti, ai grija sa incepi lectiile de maniere la masa inca din primii ani, cand micutul se chinuie sa duca singur lingurita cu mancare la gura.

Ai nevoie sa ii reamintesti zilnic regulile principale, pentru ca rutina sa se transforme intr-un obicei sanatos.


4. Ai grija la alimentatia copilului


In ultimii ani, se incearca o reponsabilizare mai mare a parintilor care le ofera copiilor produse junk food. Alimentatia unui copil este destul de greu de controlat, mai ales daca acesta merge la scoala sau la gradinita, insa nu este un lucru imposibil. Pregateste-i micutului tau sandvisuri sanatoase cu legume, renunta la mezeluri si incearca sa nu-i dai prea multi bani de buzunar.

Fiindca piticii sunt mari amatori de dulciuri, le poti face aceste moft pregatindu-le chiar tu prajituri de casa, proaspete si mult mai gustoase.


5. Nu iti compara copilul cu altul


O greseala frecventa a mamicilor este de a-si compara copilul cu altii; practica poate avea efecte din cele mai neplacute, iar intr-un final vei deveni o mama frustrata cu un copil lipsit de incredere de sine. Trebuie sa ai in vedere ca fiecare copil are un ritm propriu dezvoltare si este unic, cum de altfel este fiecare om in parte.


6. Ai grija de propria ta persoana


A fi mama nu inseamna ca trebuie sa iti petreci zi lumina langa copilul tau, pentru ca vei uita cum sa ai o viata sociala activa. Incearca sa iti faci timp si pentru prieteni sau pentru hobby-urile tale.

Sursa foto: todaysparentsblog.com

 

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele