Cresterea copilului

#parinti #nume copii # nume botez # efecte tv

Nu stii ce nume sa-i dai copilului tau? Ai grija sa nu alegi un nume interzis!

Desi nu este un fenomen nou, pare sa capete tot mai multa amploare: emisiunile TV si filmele preferate influenteaza semnificativ alegerea numelui nou-nascutilor. Astfel au aparut cele mai bizare nume care a caror folosire a fost, pe alocuri chiar interzisa!
 

Prenume interzise

In Romania, autoritatile au intervenit prentru a opri parintii care au intentia de a-si procopsi copiii cu prenume nepotrivite, precum Ministru, Vitamina, Hitler sau Judecator. Iar masuri de acest tip nu au fost adoptate doar in tara noastra. In Noua Zeelanda, instantele au judecat vreme de un an cazul unei fetite botezata Tatula Does the Hula From Hawaii (Tatula danseaza hula hawaiana), dar si pe cele ale gemenilor Fish and Chips, al baietelului Yeah Detroit sau al micutului Sex Fruit.

Italienii au impus blocaj asupra numelui Venerdi (Vineri), considerandu-l inspirat din romanul "Robinson Crusoe", iar generatiile viitoare din Suedia nu vor purta prenume precum "Metallica", "Ikea" sau "Veranda".

Parintii americani, fani Disney

Productiile animate ale studiourilor Disney par sa fie devorate de parintii in asteptare din Statele Unite. Prenumele fetitelor nascute intre 2000 si 2013 par sa fie din ce in ce mai mult inspirate de desenele animate. Mulan, Jasmine, Esmeralda, Ariel, Belle, Tiana, Aurora, Merida, ba chiar si Bambi par sa fi devenit brusc preferatele americanilor.

Sociologii se arata insa ingrijorati. "Stereotipul sexului slab se transmite prin aceste prenume", considera Sarah Coy, cercetator in cadrul unui institut de studiu al relatiilor din familie. In plus, sociologii au observat ca tinerele fetite botezate cu numele unor personaje de desene animate tind sa devina obsedate de aspectul lor fizic, in incercarea de a deveni copii fidele ale "naselor de botez".

Marcati pe viata

Recent, presa din Romania a relatat cazul unei tinere medic din Timisoara, care poarta si acum prenumele ales de capul familiei dupa castigarea Cupei Campionilor de catre Steaua in '86: Sevilla. Tanara a marturisit ca nu-si schimba prenumele pentru a respecta vointa tatalui, desi viata ii este un adevarat calvar: "Toata lumea ma intreaba daca intr-adevar este numele meu. Altii imi spun franc ca nu arat de origine rroma", a povestit "victima" euforiei unui fan al Stelei. In tara avem insa cetateni botezati Mariano-Monamur Ion sau Superman Sava.

Foto: poze-botez.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului