Cresterea copilului

#schizofrenie #infectii gripale sarcina #tulburarea bipolara

Infectiile gripale in timpul sarcinii pot afecta creierul fatului

Femeile insarcinate trebuie sa se fereasca pe cat posibil de virusuri gripale in perioada sarcinii, pentru a preveni dezvoltarea tulburarii bipolare la fat, potrivit unor cercetari recente pe aceasta tema.

Studiul, realizat pe un esantion de 814 femei insarcinate, a aratat ca riscul ca fatul sa dezvolte tulburare bipolara creste de patru ori, in cazul femeilor care au avut gripa in timpul sarcinii. Potrivit expertilor, riscurile sunt mici, insa nu trebuie neglijate.

Ce este tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara consta in schimbarea brusca a starii psihice, alternand de la episoadele de manie cu episoadele depresive, melancolice, hiperactivitate ori dezinvoltura totala. Schimbarile de dispozitie pot dura luni in sir si intrerup ritmul normal de desfasurare a vietii bolnavului.

Legatura dintre gripa si tulburarea bipolara

Cercetatorii de la Columbia Medical Center au identificat o legatura puternica intre tulburarile bipolare, diagnosticate de obicei in adolescenta, si experienta fatului in uter.


Pentru aceasta, oamenii de stiinta au analizat informatii despre persoanele nascute in perioada 1959-1966 si mamele lor. Cercetatorii au constatat ca dintre cei 92 de participanti care sufereau de tulburare bipolara, opt fusesera expusi la gripa in timpul vietii intrauterine.

Tulburarea bipolara afecteaza aproximativ un om din 100. Alan Brown, cercetatorul care a condus studiul, a precizat ca infectia cu virus gripal in timpul sarcinii creste sansele de a dezvolta aceasta tulburare cu 3-4%.

Legatura dintre gripa si schizofrenie

Studii similare au aratat o legatura intre gripa si schizofrenie. Cercetatorii spun ca virusul gripal nu afecteaza direct fatul, insa raspunsul imun al mamei la virus ar putea sa afecteze dezvoltarea copilului.

"In cazul in care cercetarile viitoare confirma legatura dintre gripa si schizofrenie, atunci ar trebui sa fie luate masuri pentru prevenirea gripei inainte de sarcina. Dar asta nu inseamna ca mamele trebuie sa isi faca griji. Riscul ca urmasii sa dezvolte tulburare bipolara este destul de scazut", a declarat dr. Fiona Gaughran, psihiatru la Spitalul Maudsley.

Sursa foto: foxnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului