Cresterea copilului

#educatie #copil #rutina #parinti

Importanta rutinei in viata copilului

Un program bine organizat face ordine in viata micutului si il ajuta sa devina mai increzator. Potrivit cercetatorilor, rutina ar trebui sa inceapa inca din prima zi de viata a bebelusului.

 

Modul in care ii oferi copilului confort si siguranta se reflecta si asupra relatiei dintre parinte si micut. Un copil care stie la ce sa se astepte este mai organizat, mai calm si mai ales, dobandeste stabilitate emotionala. De asemenea, acesta va capata libertate si curaj pentru a-si exprima parerile si a se afirma ca o individualitate.

Copiii care beneficiaza de instabilitate isi declanseaza o "alarma" interioara ce ii determina sa aiba un comportament haotic, reactii imprevizibile, impulsive, cazand astfel victime nesigurantei. In plus, rutina te va ajuta pe tine sa comunici eficient cu copilul tau.

Iata cateva modalitati prin care ii poti asigura un program stabil copilului tau:

 

Alcatuieste-i un orar

 

Un bun exemplu de stabilire a unei rutine il reprezinta programul de la gradinita. Un orar bine organizat include ore prestabilite pentru joaca, mancare si somn, totul pentru a regla comportamentul copilului si a-l determina sa raspunda pozitiv, fara a se impotrivi, la cerintele formulate.

Alcatuieste pentru fiecare zi un program, care sa aiba aplicabilitate pentru saptamanile ce vor urma. Un exemplu ar fi gradinita de dimineata, mersul in parc imediat dupa gradinita, masa de pranz, somnul de dupa-amiaza, un curs extrascolar, joaca si ora fixa pentru culcare.

Fii flexibil doar atunci cand ceva ii trezeste interesul copilului in mod deosebit. De asemenea, asigura-i varietate si consistenta: alterneaza momentele de liniste cu joaca, dar ai grija la ordinea in care organizezi diferitele activitati: o plimbare in parc inainte de a ajunge acasa sau mersul pe jos il va determina pe copilul tau sa adoarma mai repede la pranz. Rezerva pentru seara activitatile care nu sunt prea zgomotoase, ca sa nu il agiti inutil pe micut inainte de somn.

 

Comunica

 

Rutina va deveni unul din modurile prin care vei crea o legatura cu copilul tau. Cred ca te-ai surprins de multe ori hranindu-l pe micut sau schimbandu-l de hainute, vorbindu-i insa in acelasi timp. Momentele precum povestea de seara, masa de pranz, micul dejun pregatit de mami sau tati devin pentru copil adevarate ritualuri care nu mai au farmec daca nu sunt efectuate in acelasi mod de fiecare data. Profita de acest atasament al copilului tau oferindu-i mereu lucrurile care ii fac placere.

 

Serviti cel putin o masa in familie

 

Un moment propice care trebuie inclus in rutina zilnica il reprezinta masa in familie. Aceasta reprezinta ocazia ideala pentru copil de a-si impartasi experientele familiei sale si de a-si exprima sentimentele. De asemenea, pe langa legatura care se creeaza intre parinti si copii, masa ca rutina este si un bun prilej de a-l invata pe copil notiuni elementare de comportament, precum folosirea tacamurilor in mod corect, dar si strangerea mesei sau spalarea farfuriei proprii dupa fiecare masa.

 

Nu grabi momentul pregatirii pentru culcare

 

Dupa o zi extenuanta, primul lucru pe care vrei sa il faci este sa te odihnesti; graba ta insa declanseaza mici batalii ale copilului tau care inca mai are multa energie pentru joaca. Un ritual al momentului dinainte de culcare il va determina pe copilul tau sa se linisteasca automat in fiecare seara, pentru ca va sti cum se vor desfasura lucrurile: masa de seara, o baie calda, povestea de seara si apoi somnul. Daca nu ii vei da insa timp pentru a se linisti, atunci asteapta-te sa te confrunti cu incapatanarea micutului.

 

Fii flexibil

 

Rutina prezinta si reversul medaliei, acela de a nu avea posibilitatea ca, mai tarziu, sa ii adaptezi programul copilului tau in functie de prioritatile ce vor aparea. Mentine-ti deciziile, insa permite ca, din cand in cand, si abateri , mai ales daca este vorba despre activitati care trezesc interesul copilului tau. Daca bunicii vin in vizita si copilul vrea sa stea cu acestia pana seara tarziu, asta nu inseamna ca trebuie sa intrerupi totul doar ca sa iti cresti copilul dupa program. Nu te lasa insa santajat emotional de rugamintile copilului tau atunci cand vrea sa dobandeasca ceva. Fii flexibil in momentele in care situatia o cere.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare