Cresterea copilului

#dulciuri copil # alimentatie copil #crestere copil #ingrijire copil

Ii dai dulciuri copilului? 4 lucruri de care sa tii cont!

Dulciurile, fie ca e vorba de bomboane, prajituri, ori de ciocolata, au un continut ridicat de zahar si pot favoriza aparitia unor afectiuni, de aceea nu le sunt recomandate copiilor, mai ales celor care nu au implinit doi ani. Iar cand au voie la aceste delicii, trebuie sa o faca cu moderatie. Iata cateva sfaturi, care te vor ajuta sa tii in frau consumul "de dulce" al copilului:

1. Nu spune "e interzis sa mananci dulciuri"

"Daca ii zici unui copil ca nu are voie sa manance anumite alimente, atunci el va dori sa le consume fix pe acelea", spune medicul pediatru Laurie Higgins, la Joslin Diabetes Center, in Boston, citata de parents.com. Asadar, nu ii spune raspicat ca este interzis sa manance ciocolata sau bomboane in exces, ci explica-i de ce acestea nu sunt recomandate si cum ii pot afecta sanatatea: de la carii, pana la alte afectiuni, mai grave.

2. Nu ii oferi duciuri ca o recompensa

"Daca iei o nota mare iti da mami o inghetata mare si o ciocolata" sau "o sa primesti un desert mare daca termini toata friptura" sunt replici care ar trebui scoase din vocabularul parintilor. Astfel, risti sa il faci sa asocieze dulciurile cu un premiu, pentru care va face orice sa il castige.

La fel de important este sa nu il "consolezi" cu dulciuri daca este suparat.

3. Fii un parinte model

Puterea exemplului are un rol important in ceea ce priveste consumul de dulciuri al micutului tau. Este fresc ca, daca el te vede mereu mancand dulciuri, sa faca acelasi lucru. "Consumul de bomboane poate fi o adevarata cultura in anumite case", explica psihologul american Cynthia Northington, pentru parents.com.

"Daca vrei ca micutii tai sa nu-si creeze un obicei din a manca dulciuri, asigura-te ca ele nu ocupa un rol important in viata ta", completeaza aceasta. Este important sa mananci mese sanatoase, iar copiii tai vor copia acest obicei.

4. Inlocuieste-le cu gustari sanatoase

Inlocuieste dulciurile cu gustari sanatoase, preparate in casa. Fructele sunt pline de vitamine si sunt extrem de benefice de cei mici. Iata cum le poti introduce in alimentatia lor:

  • fructe proaspete sau uscate, precum merele, caisele, prunele sau perele. Daca alegi sa-i dai copilului fructe uscate, nu i le da ca gustare, ci oferai-le drept desert, dupa mesele principale
  • doua-trei linguri de iaurt, amestecat cu gem sau cu cateva bucati de fructe proaspete sau cu miere
  • un smoothie din fructe proaspete
  • o inghetata de casa

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului