Cresterea copilului

# timp petrecut impreuna #timp de calitate #cresterea copiilor

Idei de petrecere a timpului in familie

Timpul de calitate petrecut in familie, de catre parinti impreuna cu copiii lor, este esential pentru dezvoltarea echilibrata, in plan emotional si cognitiv, a celor mici. Indiferent daca sunteti impreuna acasa ori in mijlocul naturii, activitatile pe care le desfasurati cu totii vor consolida legaturile dintre voi si va vor apropia mai mult. Pe termen lung, un viitor adult va simti acest tip de apropiere pe care l-a experimentat inca din primii sai ani ca pe un real suport, indiferent de problemele cu care se va confrunta in viata.

Iata cateva idei prin care sa petreci timp de calitate cu copilul tau, astfel incat el sa simta ca ii acorzi atentia pe care o merita si de care are atata nevoie.

Jucati impreuna diverse jocuri

Daca esti un parinte ce cauta idei cat mai creative de a-si petrece timpul liber alaturi de copilul tau, trebuie sa stii ca exista o multime de activitati practice la care poti participa alaturi de cel mic. Chiar de la cele mai mici varste, poti sta alaturi de el cand modeleaza cu plastilina, mazgaleste in cartile de colorat sau construieste jocuri din piese ce pot fi asamblate. Toate aceste activitati vor contribui la dezvoltarea abilitatilor sale creative si cognitive, si a imaginatiei si creativitatii.

In zilele in care stati in casa, optati pentru diverse jocuri pe care sa le practicati cu totii: Gaseste obiecte, Telefonul fara fir, sau jocuri de rol sau de societate, in care fiecare sa interpreteze cate un personaj sau sa fie in pielea celuilalt.

Cum ar fi sa construiti impreuna un puzzle in living, tolaniti cu totii pe un covor pufos de la FAVI? Optati pentru unele de tip 3D, cu piese ce pot fi imbinate astfel incat sa rezulte figurine in spatiu. Cei mici vor fi incantati de creatii, iar machetele pot fi asezate oriunde in casa, pentru a fi expuse cu mandrie!

Dansati si distrati-va

Cei mici adora sa se miste liberi in timp ce aud o muzica sau un fond sonor ritmat pe care pot dansa sau se pot batai in voie, de aceea poti fi alaturi de el si intr-o astfel de activitate de acasa. Mai mult, este chiar important sa-l incurajezi!

Odata ce invata sa aprecieze muzica si dansul, va fi mai atent si pe viitor la acest tip de stimuli si chiar va dori, la randul sau, sa exploreze mai mult aceste domenii.

La varste mici, lecturati impreuna

Cititul de la varste fragede este una din cele mai bune modalitati prin care poti incuraja dezvoltarea, dar si abilitatile de exprimare si comunicare ale copilului tau. Aloca-ti timp in fiecare zi sa rasfoiti impreuna carti, chiar daca la inceput este vorba doar de unele cu imagini.

Copiii inregistreaza si asimileaza enorm in orice etapa, asa ca timpul petrecut in acest fel va fi cu siguranta de cea mai buna calitate pentru formarea sa.

Petreceti timp in natura

Miscarea in aer liber este esentiala la orice varsta pentru o buna sanatate fizica si mentala. Pentru copii insa, indiferent de varsta, activitatile si jocurile in mijlocul naturii ar trebui sa fie prioritare, datorita beneficiilor pe care le au pentru dezvoltarea lor armonioasa.

Ca parinte, poti petrece timp de calitate cu copilul tau in multe moduri in natura. In primul rand, poti fi alaturi de el in mici excursii sau drumetii, il poti incuraja atunci cand invata sa pedaleze singur bicicleta sau, in functie de varsta pe care o are, il poti ajuta chiar sa incerce de exemplu escalada sau tiroliana. Astfel de actiuni ii vor testa agilitatea si curajul, iar faptul ca esti alaturi de el, ca parinte, si il incurajezi nu face decat sa-i sporeasca increderea in sine si curajul.

Tehnologia la care copiii sunt tot mai frecvent expusi ii determina pe cei mici sa fie tot mai des atrasi spre acest tip de consum facil, care nu face decat sa le intarzie dezvoltarea. Aloca-ti timp pe care sa il petreci cat mai mult alaturi de copilul tau, fie acasa fie in aer liber, si astfel el va deveni un adult sanatos si echilibrat.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare