Cresterea copilului

#controale prenatale #mortalitate infantila #nou-nascuti

Haine si produse de ingrijire pentru nou-nascuti, la iesirea din spital!

In Romania, doar o gravida din trei se prezinta la medic pentru consultatii in timpul sarcinii, in conditiile in care medicii le recomanda viitoarelor mame sa mearga la cel putin opt controale ginecologice!

Pentru a le stimula pe gravide sa respecte controalele prenatale, 32 de parlamentari au depus la Senat un proiect legislativ potrivit careia mamele care merg la medic in timpul sarcinii sa primeasca gratuit, la iesirea din spital, haine si produse de ingrijire pentru fiecare nou-nascut.

Sprijinul material se acorda o singura data, la iesirea din spital sau la eliberarea certificatului de nastere, doar daca gravida s-a prezentat la consultatiile prenatale.

Proiectul de lege privind stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale a fost elaborat dupa modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material inca din 1938, pentru combaterea mortalitatii infantile in familiile sarace, iar in 1949 l-a generaliza, iar statisticile arata ca aceasta «cutie finlandeza» contribuie la realizarea celei mai mici mortalitati infantile din lume.

Romania, fruntasa la mortalitatea mamei si copilului

O femeie din 2.600 moare in timpul sarcinii, aceleasi valori fiind raportate in Iran, fata de media europeana, de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumatate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) si hipertensiune (18%). in ceea ce priveste mortalitatea infantila din prima zi de viata, la nivel european, Romania ramane tara cu cea mai mare incidenta, cu 9,80%, dublu fata de media UE, fiind similara celei din Tonga sau Samoa, se mai arata in proiectul citat.

Tot in Romania, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauza este prematuritatea. in fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri in Romania, iar rata prematuritatii a ajuns la 9%.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului