Cresterea copilului

#zilele dinozaurilor #dinozauri #romexpo

Hai si tu la Zilele Dinozaurilor!

Stiai ca dinozaurii se inmulteau prin oua?  Ca femelele dinozaur isi depuneau ouale intr-un fel de cuib facut in pamant, mai ales pentru a le proteja de dinozaurii Oviraptor, adica cei care furau ouale depuse?  Dimensiunea si numarul oualor variau foarte mult, in functie de rasa dinozaurilor, insa acestea aveau, de cele mai multe ori, dimensiuni impresionante.


Desi aceste lucruri par sa fie rupte dintr-un film de desene animate, faptele sunt cat se poate de reale.


Daca esti pasionat de dinozauri si vrei sa descoperi mai multe informatii despre acestia, dar si sa ii vezi modele care imita perfect realitatea, esti asteptat la zilele dinozaurilor, eveniment care are loc la Romexpo, pana pe 25 aprilie.


AMARGASAURUS


Lungime de 10 metri si greutate de aproximativ 7 tone.


Acest Sauropod, facand parte din aceeasi familie precum binecunoscutul Diplodocus Nord American, este faimos pentru dublul rand de tepi iesindu-i din vertebre de-a lungul gatului, spatelui si a unei parti din coada. Au existat multe ipoteze cu privire la functiile acestora: unii sustin ca tepii sustineau o membrana folosita la termoreglare; altii cred ca tepii erau un mecanism de aparare, facand Amargazaurul sa para mai mare in fata pradatorilor. Gatul era relativ scurt in comparatie cu alte Sauropode, nici coada nefiind prea mare. Insa, in acelasi mod ca la ruda sa, Diplodocus, coada a devenit mai ingusta inspre capat, fiind probabil folosita ca bici, metoda de aparare impotriva pradatorilor.


Numele face referire la La Amarga, raul langa care s-a gasit fosila.


DEINONYCHUS


3.5 metri si peste 50 kg


Acest dinozaur este o ruda foarte apropiata a Velociraptorului, desi avea un bot mai scurt si era mai robust si mai mare, in general. Ca si la Velociraptor, una dintre cele mai distinctive trasaturi este gheara mare (peste 12 cm) de pe unul dintre degetele fiecarui membru posterior (Deinonychus inseamna „gheara ingrozitoare”), pe care o folosea pentru atac. In 1969, J. Ostrom s-a folosit de mai multe fosile, apartinand a cel putin trei specimene, pentru a descrie specia: un carnivor extrem de rapid si de agil, potrivit structurii scheletice, posibil cu sange cald, traind in haite. Desi aceasta descriere a fost acceptata acum, la momentul respectiv a creat un mare soc in cercurile academice, avand in vedere ca dinozaurii erau considerati creaturi neinteligente, primitive, incete, cu sange rece .


In prezent se crede ca pasarile se trag din aceasta grupa de dinozauri si ca acestia erau acoperiti cu pene.



LAMBEOSAURUS


Pana la 15 metri inaltime, cantarind 5 tone.


Lambeozaurul este, alaturi de Shantungozaur, cel mai mare dinozaur cu „cioc de rata” sau Hadrozaurid cunoscut. Aceasta specie a dat numele grupului Lambeozaurine (continand si Parazaurolofusul), o subfamilie Hadrozaurida care se remarca prin armura osoasa adancita conectata cu nasul, folosita pentru a produce sunete. Armura adancita avea forma unui ax distinctiv la specimenele adulte de Lambeozaur, din care iesea un pinten solid osos sau o serie de tepi orientati in spate, de la gat, formand un unghi drept cu armura. Avand in vedere ca forma armurii difera semnificativ de la nou-nascuti la pui si de la pui la adulti, si, probabil, si de la femele la masculi, timp de multi ani, specimenele gasite au fost clasificate ca specii diferite, cand sunt, de fapt, specimene din diverse etape de crestere, de ambele genuri.


OVIRAPTOR


Lungime de 2 metri, 30 kg.


Aceasta specie a fost una dintre cele gasite in cadrul expeditiilor Nord-Americane in desertul Gobi in anii 1920. Fosila sa a fost descoperita alaturi de ramasite de Protoceratops si cuiburi cu oua, care se credea ca apartineau acesteia din urma. S-a considerat ca Oviraptorul („hotul de oua”) se hranea cu astfel de oua, o idee sustinuta de craniul sau ciudat, dotat cu un cioc puternic, fara dinti, care parea ideal pentru spargerea oualor. In cea mai mare parte a secolului XX pana la inceputul anilor 1990, Oviraptorul era infatisat furand oua. Insa o noua descoperire din Mongolia a aratat ca ouale apartineau de fapt Oviraptorului, fiind gasiti embrioni. De asemenea, un schelet adult al unei specii foarte apropiate a fost gasit, cu bratele intinse peste 22 de oua, avand grija de cuib in momentul mortii.


GALLIMIMUS


Lungime de pana la 6 metri si 400 kg.


Numele sau inseamna „imitator de cocos” si este unul dintre cele mai mari Ornitomimozaure (imitatori de pasari) cunoscute, cat si unul dintre cele mai cunoscute, datorita aparitiei sale intr-o scena dintr-un film. A fost descoperit in desertul Gobi in timpul expeditiilor Polonezo-Mongole din 1970. Semana cu un strut, avand un cioc fara dinti (spre deosebire de ruda sa primitiva, Pelecanimimus, care avea 220 de dinti), o caracteristica ce a contribuit la aspectul sau de pasare moderna. La inceputul acestei decade s-au descoperit creste pe cioc, probabil utilizate la filtrarea apei si la capturarea animalelor mici, desi Gallimimus probabil ca manca si plante, oua si chiar insecte si vertebrate mici. Forma scheletului ne face sa credem ca Gallimimus era cel mai bun alergator din randul dinozaurilor, putand sa atinga viteze mari si sa le mentina pentru mult timp.


EDMONTOSAURUS


13 metri lungime si 4 tone.


Acest dinozaur a fost descoperit in Canada la inceputul secolului XX si a devenit cunoscut datorita asa-numitei „Mumii Trachodone”, una dintre cele mai relevante fosile din paleontologie, descoperita in Wyoming in 1908. Aceasta consta intr-o magnifica fosila de Edmontozaur, care a pastrat detalii precum amprente excelente de piele, contururi musculare, inele sclerotice in orbite si linierea keratinoasa in jurul "ciocului de rata" (care nu se pastreaza niciodata la fosile), aratand ca ciocul era in realitate mult mai mare decat ceea ce ramane intr-un craniu fosilizat obisnuit.  Mumia a fost descoperita de un vanator celebru de fosile numit Charles Sternberg. Deoarece Sternberg lucra pentru cel care dadea cel mai bun pret, in loc sa vanda fosila unui muzeu Nord-American, a vandut-o Germaniei. Astazi, putem admira mumia la Muzeul Senckenberg de Istorie Naturala din Frankfurt.


TROODON


Lungime de 3 metri, 50 kg.


Troodonul a ajuns in lumina reflectoarelor in ultimii 20 de ani ca fiind cel mai inteligent dinozaur cunoscut, datorita marimii impresionante a creierului sau in proportie cu restul corpului, un fapt stiintific ce a cauzat multe speculatii. Cea mai faimoasa presupunere este cea a „Dinozauroizilor”, ceea ce sugereaza ca, daca nu ar fi disparut, Troodonii ar fi putut evolua in fiinte inteligente precum Hominizii. De fapt, s-a pretins ca inteligenta lor era echivalenta cu cea a unui delfin. Majoritatea oamenilor de stiinta cred ca, desi acest dinozaur a fost probabil unul dintre cei mai inteligenti, nivelul sau de inteligenta era comparabil cu cel al unui papagal din ziua de astazi (considerabil). In orice caz, pare posibil ca Troodonul sa fi dezvoltat un comportament complex, precum vanatoarea in grup organizata.


Troodonul apartine grupului raptorilor, care isi datoreaza reputatia de creaturi ganditoare in parte Troodonului.


CARNOTAURUS


Atingea pana la 8 materi lungime si ajungea pana la o tona.


Este unul dintre cei mai ciudati dinozauri carnivori cunoscuti, faimos pentru coarnele sale asemanatoare cu a unui taur (particularitate care i-a dat si numele), situate chiar deasupra ochilor. Coarnele sunt un accesoriu foarte ciudat pentru un animal carnivor, aceste ne mai fiind intalnite la nici un alt dinozaur sau vertebrat pradator (spre exemplu mamifere), fiind un accesoriu specific ierbivorelor.


De asemenea, acest dinozaur avea un craniu foarte scurt si echipat cu dinti foarte ascutiti. Ciudat este ca in raport cu restul corpului, membrele sale anterioare erau chiar mai mici decat ale celorlalti Tyranosaurus.


A fost descoperit in 1983 si descris in 1985. Faima sa a crescut semnificativ odata cu atribuirea recenta a statutului de element de referinta pentru toti dinozaurii carnivori.


Sursa foto : news.bbc.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului