Cresterea copilului

#greseli parinti #educatie # educatie copil

Greseli de disciplina pe care toate mamele le fac

Modul in care iti cresti si educi copilul are o importanta majora asupra lui ca individ, dar si a felului in care se va raporta la societate. Adesea, din dorinta de a-si feri odrasla de pericole, parintii comit o serie de greseli. Vestea buna este ca aceste greseli poti fi reparate prin comunicare.

Iata cele mai frecvente greseli pe care le fac mamele:


Esti prea negativista. "Ai grija sa nu o lovesti pe sora ta", "Nu mai trage cainele de coada", "Nu ai voie sa te misti", "Nu ai voie cu bicicleta" si lista lucrurilor interzise poate continua.

Nimeni nu isi doreste un copil care nu intelege limitele, insa parintii au tendinta de a spune "nu" la atat de multe lucruri, incat cei mici devin imuni. Incearca insa sa le oferi copiilor tai alternative. Arata-le de ce nu au voie sa faca un anumit lucru si care sunt consecintele. De asemenea, incearca sa le explici de ce actiunile lor sunt periculoase.

Astepti prea multe de la copilul tau. Copiii foarte mici inca nu au deprins impulsul de a se controla sau de a invata regulile din lumea celor mari. De cele mai multe ori, parintii presupun ca micutii stiu deja foarte multe lucruri.

Inainte de a astepta ca micutul sa stea cuminte pe scaun si sa fie tacut la evenimentele importante, un copil trebuie invatat cum sa se comporte in societate. Este indicat sa ii explici anumite reguli si sa ii arati chiar tu cum sa se comporte.

Nu esti atenta la nevoile specifice fiecarui copil. De cele mai multe ori, parintii cred ca au gasit reteta perfecta pentru cresterea copiilor: ce se potriveste la cel mare, merge si la cel mic. Trebuie insa sa stii ca fiecare copil este unic, iar metodele care functionau cu unul risca sa nu aiba niciun efect asupra celuilalt.

Este astfel indicat sa fii atenta la nevoile copilului tau, sa il ajuti si sa il indrumi in functie de personalitatea proprie.

Vorbesti prea mult fara sa faci nimic. "Inchide televizorul! De data asta vorbesc serios!". De cate ori nu ai folosit aceasta replica fara a face insa nimic concret? Copilul tau stie si el acest lucru si continua sa iti ignore avertizarile, atunci cand nu stie clar care sunt consecintele.

Incearca sa stabilesti limite pe care sa le respecti. Pentru a-i face pe cei mici sa urmeze regulile, spune-le clar care sunt asteptarile tale si masurile pe care le vei lua in caz contrar. Daca micutul respecta regulile, multumeste-i, daca nu, aplica pedeapsa.

Sursa foto: motherhood-cafe.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului