Cresterea copilului

#bebelus #parinti #joaca #siguranta

Greseli comune in siguranta bebelusului

Ti-ai "echipat" casa corespunzator astfel incat sa il protejezi pe bebelusul tau de orice pericol de accidentare. Cu toate acestea, din cauza oboselii, a suprasolicitarii, sunt momente in care lasi garda jos si nu iti mai dai seama de faptul ca tocmai actiunile tale sunt cele care pun in pericol sanatatea micutului tau.

Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli in siguranta copilului si moduri simple de a le preveni.

Vorbesti la telefon in timp ce ii faci baie bebelusului
 

Ii faci baie bebelusului, dar in acelasi timp telefonul suna, asa ca te grabesti sa raspunzi. In timpul acesta insa, copilul tau ramane singur. Stiai ca aproximativ 100 de copii sub 5 ani mor din cauza surselor de apa din casa nesupravegheate?

Bebelusul are nevoie de cativa centimetri de apa si mai putin de un minut pentru a ne ineca, asa ca inainte de a te grabi sa faci mai multe lucruri deodata, scoate-ti copilul din apa si tine-l in brate sau pur si simplu amana telefoanele sau musafirii nepoftiti pana cand esti sigur ca bebelusul este in siguranta.


Gatesti cu bebelusul prin preajma
 

De cate ori nu ai preparat mancarea tinandu-ti bebelusul in brate? Ai impresia ca nimic nu se poate intampla, pentru ca micutul sta la tine in brate, insa statisticile arata exact contrariul. Sute de copii sufera anual arsuri grave din cauza neatentiei parintilor.

Asadar, nu il tine pe copilul tau in brate atunci cand gatesti, nu lasa substante chimice in locuri in care acesta poate avea acces sau alte elemente de bucatarie la care poate ajunge usor. Ar fi indicat sa iti gasesti o persoana care sa te ajute sau sa il asezi pe acesta in patut ori in tarc, pentru a se juca linistit.

 

Rani datorate echiparii necorespunzatoare in masina
 

In fiecare an, copii mici se aleg cu rani datorita neatentiei parintilor, atat in ceea ce priveste echiparea masinii corespunzator pentru micuti, cat si jocurile cu caruciorul pentru copii din supermarket.

In primul rand, ai nevoie de scaun special de masina; achizitonarea unui astfel de obiect nu este suficienta, daca nu il folosesti la maxim, beneficiind de toate optiunile si facilitatile de siguranta, indiferent de cat de scurta este distanta pe care o vei parcurge cu masina.

De asemenea, oricat de tentant ar fi sa iti asezi copilul intr-un carucior din supermarket (mai ales atunci cand copilul este putin mai mare), ii pui in pericol siguranta: micutul nu are stabilitate sa se tina corespunzator, iar aglomeratia si repezeala celorlalti pot conduce la accidentari.


Sufocare


Problemele cu respiratia constituie principala cauza a mortii infantile pentru copiii cu varsta sub un an. Copiii sunt pusi in pericol atunci cand trebuie sa manance alimente pe care nu le pot mesteca suficient de bine sau pe care se grabesc sa le inghita, gen alune, popcorn , struguri etc. De asemenea, jucariile care contin aer, cum ar fi baloanele sau jucariile mai mici, ii pot pune sanatatea in pericol daca nu esti acolo sa supraveghezi modul in care se joaca cel mic: ai grija sa nu le bage in gura si sa nu aspire astfel aerul din interiorul acestora.
 

Protejarea copilului in exces
 

Desi poate parea ciudat, multe dintre gesturile care ar trebui sa il protejeze pe micutul tau ii pun mai tarziu sanatatea in pericol. De exemplu, atunci cand copilul tau vrea sa mearga pe o suprafata ingusta, in parc, pe o bordura pentru a se juca, incearca sa isi mentina echilibrul; instinctiv, il apuci de brat pentru a-l sustine. Copilul tau nu descopera ce inseamna sa isi mentina echilibrul si se va accidenta cu prima ocazie in care tu nu vei mnai fi langa el.

De asemenea, atunci cand vrea sa se urce pe diverse atractii din parc, sa se catere, de multe ori preferi sa il ridici tu si sa il asezi in locul in care isi dorea sa ajunga, insa copilul tau ar trebui sa afle cum sa se catere singur. fara ajutorul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului