Cresterea copilului

#sarcina #gravida #iarna #sarbatori

Ghidul gravidei in perioada de iarna

Temperaturile scazute si conditiile sezonului rece iti pot afecta atat sanatatea ta, cat si pe cea a bebelusului. Pentru a nu iti pune in pericol sarcina, ai nevoie de ingrijiri suplimentare. Iata ghidul de „supravietuire” al gravidei pe timpul iernii.

Atentie la sporturile de iarna!

Femeile care obisnuiau sa fie active continua sa practice sport si in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este necesar sa dozezi efortul: nu iti forta limitele. Femeile care practica sport in perioada sarcinii evita sa ia in greutate si au o nastere mai usoara. Activitatile de iarna, ca de exemplu schiatul sau patinajul sunt destul de periculoase, pentru ca riscul de a cadea este destul de mare.

Majoritatea doctorilor nu vor avea nimic impotriva daca in primele saptamani de sarcina un schior destul de priceput s-ar rasfata putin cu acest sport, insa daca sarcina ta este avansata, ar fi mai bine sa sari peste o astfel de activitate. Mai mult, incepatoarele si chiar cele care au facut doar putina practica in acest sport sunt incurajate sa nu se aventureze in sporturile de iarna. Citeste mai multe despre cum sa practici sport in perioada sarcinii in articolul Cum sa practici sport in siguranta atunci cand esti gravida.

Ai grija la gripa si raceala!

De la primele simptome de raceala sau gripa, adreseaza-te medicului. Nu lua pastile la intamplare, pentru ca risti sa pui sanatatea bebelusului in pericol. Asta nu inseamna ca trebuie sa stai netratata. Cel mai bine ar fi sa obtii un sfat specializat. De asemenenea, fa-ti vaccinul antigripal , mai ales daca esti in al doilea sau al treilea trimestru. Atentie si la gripa porcina! Citeste mai multe despre acest subiect in articolul Sarcina si gripa porcina.

Evita depresia in perioada sarcinii

Pentru unele gravide , iarna pare ca ingreuneaza si mai mult sarcina. Mai mult, nu doar femeile insarcinate sunt expuse depresiei asociate anotimpului rece. Printre „simptomele” care iti pot indica faptul ca suferi de o astfel de afectiune se numara luarea in greutate, somn excesiv in lunile de iarna, pofte pentru dulciuri in aceasta perioada, senzatia de usurare psihica atunci cand zapada se topeste.

Pentru a combate astfel de stari, medicii recomanda sa te mentii activa: practica un sport, iesi la o scurta plimbare dupa-amiaza (lumina reflectata de zapada te va binedispune). De asemenea, aranjeaza-ti casa si locul de munca astfel incat sa beneficiezi de mai multa lumina naturala.

Previne pielea uscata

Temperaturile scazute din timpul iernii te obliga sa ai mai multa grija de pielea ta. Aplica lotiune de cop din abundenta si nu uita de crema de maini si de balsamul de buze, pentru a evita uscarea pielii. Aplica aceste produse imediat dupa ce ai iesit de sub dus.

Cauta si produse hidratante special concepute pentru gravide. De asemenea, bucura-te de bai relaxante, „condimentandu-le” cu uleiuri hidratante. Atentie insa! Alege apa calduta in locul celei fierbinti, pentru ca, mai ales in primul trimestru, te expui pericolului de a pierde sarcina.

Imbraca-te corespunzator

Sarcina te-a fortat sa faci si o schimbare in garderoba ta. Pe timpul iernii este important sa te imbraci corespunzator. Cel mai bine ar fi sa optezi pentru mai multe straturi de imbracaminte.

Chiar daca puloverul de anul trecut va sta un pic mai ridicat acum, poarta pe dedesubt malete elastice , care se vor mula pe tot corpul, fara ca frigul sa iti cuprinda spatele. De asemenea, este posibil ca in perioada sarcinii sa simti ca iti este mai cald de obicei. Pentru a beneficia de tot comfortul, opteaza pentru haine lejere si imbraca-te cu mai multe straturi de haine. Astfel, vei putea elimina un rand de haine daca iti este prea cald. In ceea ce priveste accesoriile, o palarie sau o caciula te va ajuta sa iti mentii temperatura corpului, iar pentru a preveni alunecarile, alege incaltaminte cu un toc mediu sau fara toc, cu o talpa anti-alunecare.

Renunta la cofeina

Chiar daca te tenteaza o cana de cafea in plus pe timpul iernii, medicii iti recomanda sa mentii cofeina la un nivel minim, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, acestia iti recomanda sa te hidratezi – asadar bea apa, si daca nu obisnuiai sa consumi prea multe lichide, tine la indemana mereu o sticla de apa pentru a-ti aduce aminte mereu ca ai nevoie de hidratare. Previi astfel pierderea sarcinii sau nasterea prematura. Totusi, fii atenta si la numarul de calorii pe care le contin bauturile consumate, pentru a nu lua prea mult in greutate.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top