Cresterea copilului

#fumat pasiv #efecte fumat #fumat pasiv copil #raceala copii # alergie copil

Fumatului pasiv asupra copilului: 7 efecte periculoase

Exista multi parinti care fumeaza in prezenta copiilor. Desi nu ar permite niciodata copilului sa fumeze, nu isi dau seama ca acesta este deja un fumator inrait , chiar si fara a pune tigara in gura. Nu trebuie sa ii mire daca micutul lor sufera de astm, pneumonii si bronsite frecvente sau daca este mai predispus ca alti copii la raceli ori gripe, atata timp cat inhaleaza zilnic cantitati impresionante de toxine. Iar daca sufera de tulburari mentale sau comportamentale, este indicat sa ia in considerare si fumatul pasiv ca potentiala cauza.

1 Afectiuni ale plamanilor

Cand vine vorba de efecte secundare nocive la fumatori, plamanii sunt primii afectati. Chiar daca micutul tau nu a pus niciodata tigarea in gura, plamanii lui sunt la fel de expusi si vulnerabili riscurilor ca atunci cand ar fuma.

Principalele afectiuni si infectii la care este predispus un copil expus la fumatul pasiv sunt:
 

  • astmul;
  • tusea persistenta;
  • cancer;
  • pneumonia etc.



2 Infectii respiratorii recurente

Copiii sub 6 ani care inhaleaza constant fumul toxic de tigara sunt predispusi infectiilor respiratorii recurente si complicatiilor provocate de acestea. Printre acestea se numar:
 

  • raceala;
  • gripa;
  • guturai;
  • tuse;
  • bronsita (care poate avea si implicatii pulmonare);
  • bronsiolita etc.



3 Tulburari mentale si comportamentale

Expunerea frecventa a copilului in camere pline de fum de tigara creste cu 50% sansele de a dezvolta dizabilitati mentale.

Aparitia tulburarilor sau problemelor de comportament este si ea influentata de acest tip de fumat, printre cele mai frecvente fiind hiperactivitatea, deficientele de invatare sau ADHD etc.

4 sindromul mortii subite la sugari

Specialistii sunt de parere ca exista o relatie de cauzalitate intre fumatul pasiv la copii si sindromul mortii subite. Se pare ca fumatul in preajma sugarilor favorizeaza aparitia acestui sindrom mortal in randul bebelusilor. Chiar daca nu se cunosc cauzele exacte ale lui, exista cativa factori de risc, iar fumatul "la a doua mana" este unul dintre ei.

5 Boli de inima

Expunerea prelungita la fumul de tigara favorizeaza declansarea pe termen lung a bolilor cardiovasculare. Toxinele ataca inima si predispun copilul la infarct sau atac de cord, dar si la alte afectiuni ale inimii.

6 Alergiile

Fumatul pasiv reuseste sa faca loc aparitiei alergiilor, chiar daca copilul nu este predispus. In timpul inhalarii fumului de tigara are loc inflamarea si iritarea cailor respiratorii. Pe masura ce expunerea la fum este mai frecventa, caile se sensibilizeaza si devin vulnerabile pentru dezvoltarea diverselor tipuri de alergie.

7 Intarzieri in crestere si dezvoltare

Cu cat copilul este expus mai de timpuriu toxinelor, cu atat creste riscul problemelor in dezvoltarea lui.

Fumatul prenatal determina intarzieri in dezvoltarea plamanilor si a altor organe. Expunerea postnatala a micutului poate incetini ritmul de crestere si slabi sistemul imunitar. Copilul este predispus in acest fel mai multor boli si afectiuni.

Fumul de tigara contine peste 250 de substante toxice si cancerigene si toate sunt pregatite sa atace celule si tesuturile corpului micutilor. Nu il face pe copil partas la viciul tau. Protejeaza-l prin evitarea fumatului in casa, in camera de joaca sau de somn sau prin ducerea lui in spatii in care se practica acest viciu. Cand vine vorba de repercusiuni asupra starii de sanatate, nu este mare diferenta intre a trage fumul direct dintr-o o tigara si a inhala fumul emanat de acestea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului