Cresterea copilului

#frica de intuneric #teama de intuneric #frica copii #cauze frica

Frica de intuneric la copii

Frica de intuneric este extrem de frecventa printre copii si apare, in general, pe la varsta prescolara. In cele mai multe cazuri, fobia de intuneric dispare cu putin ajutor din partea parintilor, insa exista copii pentru care aceasta persista sau evolueaza si intervine in dezvoltarea lui, afectandu-i somnul si odihna. Acesti copii trebuie ajutati pentru a depasi mai repede aceasta emotie tulburatoare! Iata care sunt cauzele ei si ce poti face pentru a-l ajuta!
 

Cauzele fricii de intuneric la copii


Exista mai multe cauze pentru care copiilor le este frica de intuneric si sunt inspaimantati de aceasta, insa fobia apare, in mod firesc, la majoritatea prichindeilor aflati la varsta prescolara - pe la 3-5 anisori.

Unii copii pot manifesta o fobie fata de intuneric pe fondul unei mosteniri genetice. Cei care au mostenit un temperament usor emotiv, sunt mai slabi din fire si mai timizi, sunt mai predispusi la a se speria de intuneric.

De asemenea, parintii sensibili si anxiosi influenteaza comportamentul copilului si modul in care se raporteaza el la intuneric, prin imitatia acestora.

Si stilul parental excesiv de protector, care-l face pe copil sa devina dependent de parinti in orice miscare pe care o face, accentueaza teama de intuneric, dar si alte tipuri de emotii negative.

Traumele emotionale, cosmarurile si imaginatia bogata a copilului mic, care "vede" tot timpul monstrii sub pat, vrajitoare sau alte personaje negative venind pe fereastra in camera intunecata, sunt cauze care stau la baza fricii de intuneric.
 

Cum ajuti copilul sa depaseasca frica de intuneric?


Cel mai important este sa nu neglijezi reactiile si sa respecti emotiile copilului tau. Niciodata sa nu ii spui ca i se pare ca vede monstrii, ca nu i se intampla nimic si ca trebuie sa stea linistit. De asemenea, nu rade niciodata de el, spunandu-i ca este un fricos sau etichetandu-l cu vreo porecla.

Vorbeste cu cel mic si pune-i intrebari legate de trairile lui atunci cand se face intuneric in camera, de unde provin acele temeri (televizor, desene, filme, povesti etc) si de ce crede ca i-ar face rau. Permite-i copilului sa-si exprime sentimentele, ba chiar incurajeaza-l sa o faca, deoarece numai asa vei intelege exact ce simte el cand este intuneric si vei sti ce masuri sa iei, pentru a-l ajuta sa inteleaga ca temerile lui sunt nefondate.

Insa important este nu sa i se zica ca totul este in imagiantai lui, ci sa i se explice si sa fie ajutat sa se simta astfel cand ramane singur intr-o incapere intunecata.

Ajuta copilul sa se simta confortabil in mediul in care doarme noaptea. Pune-i in camera o veioza sau o lumina de veghe, astfel incat sa nu fie complet intuneric. Da-i si jucaria preferata si spune-i ca il va proteja de rele si asigura-l ca esti in camera laturalnica, daca are nevoie de tine, si sa nu ezite sa vina daca ii este foarte frica.

La aceasta varsta, copilul este usor influentabil. Foloseste urmatorul truc. Da-i micutului tau o bagheta magica sau realizeaz-o impreuna cu el. Spune-i ca acea bagheta are rolul de a indeparta monstrii si spiritele rele din camera atunci cand doarme.

Creeaza o rutina si de fiecare data cand bagi prichindelul la somn si urmeaza sa stingi lumina, spune-i ca e momentul sa ia bagheta si sa zica cuvintele magice "abracadabra, sa piara monstri si spiritele rele din camera mea" sau orice alte cuvinte crezi ca sunt mai folositoare. Spune-i ca imediat dupa ce le zice, va fi protejat de rele si nimic nu ii va face rau cand doarme.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului