Cresterea copilului

#infertilitate #bebelus #sanatate #sarcina #cosmetice #gravida #insarcinata

Folosirea cosmeticelor in timpul sarcinii poate afecta sanatatea bebelusului

Parfumurile, cremele de corp si alte produse de ingrijire folosite de gravida pot afecta sanatatea bebelusului, cauzandu-i acestuia, mai tarziu, probleme ale aparatului reproductiv, mentioneaza un studiu efectuat la Centrul Medical de Cercetare Human Reproductive Sciences, din Edinburgh.

 

Probleme precum infertilitatea sau cancerul pot deveni o realitate datorita folosirii unor cosmetice banale in timpul sarcinii. Conform doctorului Richard Sharp, director al Centrului Medical de Cercetare Human Reproductive Science din Edinburgh, primele 8 pana la 12 saptamani de sarcina sunt cruciale in determinarea problemelor de natura reproductiva ce pot aparea mai tarziu la bebelus.

Anumite ingrediente pe care le contin cosmeticele precum parfumurile sau lotiunile de corp cu diverse arome pot bloca activitatea hormonilor. “Aceste chimicale cresc de asemenea riscul aparitiei si a altor probleme reproductive, spre exemplu, cantitatea slaba de sperma sau cancerul testicular”, sustine doctoral Richard Sharp.

Conform cercetatorului, explicatia este relativ simpla: 60% dintre ceea ce aplicam pe piele este absorbit de catre corpul nostru. Astfel, ingredientele toxice continute de cosmetice sunt transmise mai departe si bebelusului. Cu toate acestea, multe femei insarcinate nu realizeaza ca multe din ingredientele folosite in cosmeticele care sunt destinate sa le infrumuseteze, pun in pericol sanatatea bebelusului nenascut.

Charlotte Vhotz de la organizatia “Green People” incearca sa puna situatia in termini mai simpli. Aceasta sustine ca anumite chimicale, denumite ftalati , sunt folosite intr-o gama variata de produse, precum oja de unghii sau mascara, pentru a le garanta acestora un termen de valabilitate cat mai mare. Din pacate, aceste ingrediente se ascund sub de numirea de “arome” sau “parfum” si s-au dovedit a fi raspunzatoare pentru diverse probleme legate de sanatatea bebelusului.

Conform studiului, ingredientele de care trebuie sa te feresti sunt: ftalatii, parabenii, agentii tensioactivi anionici (agent de spumare), formaldehida (regasita in produsele de make-up ) si propilena / glicol butilen (regasit in deodorantele stick).

De aceea, doctorul  Richard Sharpe recomanda femeilor insarcinate sa isi schimbe, pe cat posibil, stilul de viata.


Printre indicatiile oferite de acesta, cercetatorul recomanda femeilor insarcinate sa renunte la produsele puternic aromate, sa citeasca eticheta produselor, sa scaneze ingredientele daunatoare si sa opteze, din motive de siguranta, pentru produsele organice sau care sunt etichetate drept “fara parfum”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului