Cresterea copilului

#autism #baieti #fete #predispozitie genetica #ereditate

De ce fetele sunt mai putin predispuse genetic la autism

Autismul este un diagnostic primit in cea mai mare proportie de catre baieti, boala fiind denumita si "creierul extrem masculin". De ce sunt fetitele mai putin predispuse tulburarii de spectru autist a fost multa vreme un mister pentru lumea medicala, motiv pentru care oamenii de stiinta au dedicat un studiu complex descifrarii lui.

Raportul de diagnostice de autism dintre baieti si fete este de 15 la 1, diferenta justificandu-se partial prin faptul ca simptomele sunt mai putin vizibile la fetite, deci si tulburarea este depistata mai rar. Recent, o echipa de cercetatori de la Institutul Medical Harvard a gasit o pista importanta de intelegere a cauzelor autismului.

Baietii, de 4 ori mai predispusi la autism

Elise Robinson, coordonatoarea studiului, s-a concentrat pe scopul principal de identificare a factorului genetic care ar putea preveni autismul la fete. Premisa de la care au plecat oamenii de stiinta este aceea ca familiile in care exista simptome moderate ale autismului la membrii sanatosi sunt si cele care au un copil diagnosticat cu tulburarea in cauza.

Studiul a cules date de la 4.000 de gemeni din Marea Britanie si 6.000 de gemeni din Suedia si a descoperit ca, atunci cand o fetita prezenta un risc de 10% de a suferi de autism, predispozitia crestea cu aproape 40% in cazul fratelui sau (de sex masculin).

O alta concluzie a cercetarii este aceea ca ereditatea joaca un rol mai relevant in mostenirea autismului la baieti, decat in cazul fetelor.

Oamenii de stiinta spun ca genele ar putea explica riscul scazut al fetitelor de a dezvolta autismul si mai putin factorii sociali si de mediu.

Factorii genetici in dezvoltarea autismului

Factorii genetici care ar putea determina o diferenta intre numarul de cazuri de autism in functie de sex pot fi hormonii care influenteaza interactiunile sociale, oxitocina si vasopresina.

"Ideea de baza este ca organismul fetitelor produce mai putina vasopresina (n.r. - hormon implicat in reflexele intarziate) si mai multa oxitocina. Oxitocina poate fi acel factor care protejeaza fetitele de formele avansate ale autismului", spune Marjorie Solomon, profesor in psihiatrie clinica la Universitatea din California.

In schimb, baietii produc in mod natural mai putina oxitocina si mai multa vasopresina, cea din urma determinand la animale comportamentul agresiv, de aparare a teritoriului. Studierea proceselor metabolice in raport cu autismul poate fi cea mai noua forma de prevenire si tratare a bolii, cred cercetatorii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului