Cresterea copilului

#copil #alimentatie #fast-food

Fereste-ti copilul de tentatia "fast-food"

Restaurantele tip fast-food sunt la tot pasul si vin cu oferte din ce in ce mai ademenitoare si mai gustoase. Chiar daca noi stim sa ne infranam poftele si suntem constienti de pericolele din mancarea fast-food, nu putem spune acelasi lucru si despre copii.

Acestia sunt foarte tentati sa manance produse din fast-food, insa tu ca parinte il poti ajuta sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa si sa stea departe de aceste alimente nesanatoase.

Nu numai ca mancarea fast-food ii imbolnaveste pe copii de obezitate, afectiuni ale stomacului si ale ficatului, dar poate crea stari de iritabilitate , nervozitate si chiar reactii agresive. Hamburgerii, pizza, chips-urile, shaorma, carnatii, sucurile carbogazoase, gogosile sau produsele de cofetarie /patiserie creaza dependenta si duc la alterarea metabolismului dar si la dezvoltarea unui comportament antisocial.
Iata cateva metode prin care il poti dezobisnui pe copilul tau sa renunte la mancarea fast-food.

Explica-i efectele nocive


Chiar daca ai impresia ca este prea mic pentru a intelege de ce nu sunt bune aceste produse, este datoria ta sa ii explici si sa il faci sa priceapa. Spune-i, de exemplu, ca produsele nu sunt naturale si sanatoase asa cum sunt la mama acasa, ca ele sunt pline de substante toxice care ii pot afecta dezvoltarea fizica, psihica si ca se poate imbolnavi de anumite boli. Cu termeni simpli, copilul tau va intelege cat de mult rau ii face aceasta mancare.

Pregateste-i produse asemanatoare ca gust si aspect


Pregateste-i sandwichuri care sa arate la fel ca cele de la fast-food: intre doua felii de paine aseaza o felide de sunca de pui , o felie de rosie, o frunza de salata verde si o felie de cascaval. Desigur, poti face orice combinatie doresti si in functie de preferintele copilului, dar totusi cu ingrediente sanatoase.

Bani de buzunar doar pentru o zi


Daca obisnuiesti sa ii dai copilului bani de buzunar, incearca sa ii dai doar pentru ziua respectiva si nu suficienti pentru a-si cumpara ceva de la fast-food. Cel mai bine este sa ii prepari un pachetel cu mancare de acasa, unul foarte delicios pentru a nu fi tentat sa cheltuie banii pe astfel de produse. Pe langa un sandwich, ii poti pune la pachet un fruct (mar, banana) si chiar un mic desert.

Recompenseaza-l (daca) pentru ca rezista tentatiei


Daca este innebunit dupa mancarea de la fast-food dar totusi este ascultator si rezista tentatiei, recompenseaza-l cu un cadou. Fie ca este vorba despre un joc pe care si-l doreste sau cu o ora in plus pe zi in fata computerului, copilulul tau se va bucura si iti va face in continuarea pe plac.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului