Cresterea copilului

#parinte singur #crestere copil #parinte

Esti parinte singur? Ce trebuie sa stii

Separarea de orice tip de relatie sau schimbarea in general poate duce la o stare de anxietate. Aceasta intervine si in cazul in care parintii se despart, iar copilul trebuie sa se adapteze la noile conditii de a trai, la modificarea aranjamentelor de locuit. Pentru cei mai multi dintre copii, aceste schimbari determina si emotii conflictuale si comportamentele deviante pot sa apara daca parintii nu stiu cum sa gestioneze corect situatia.

 

Ce inseamna a avea o copilarie fericita si sanatoasa psihic si emotional?

Desi parintii se simt uneori vinovati pentru schimbarile aduse in viata copiilor in urma separarii de partenerul lor, in realitate orice copil poate sa fie fericit si implinit, indiferent de modul in care traieste, cu anumite conditii. Acestea sunt:

  • Copiii vor sa se simta in siguranta alaturi de cel sau cea care are grija de ei.
  • Copiii au nevoie de limite bine impuse si respectate pentru a invata sa aiba respect pentru autoritate. Aceasta autoritate este parintele.
  • Copiii trebuie sa simta ca sunt iubiti si ca nevoile lor sunt importante.
  • Copiii vor sa se vorbeasca des cu ei si sa stie ce anume se intampla. Acest lucru ajuta si la indepartarea sentimentului de vinovatie pe care ar putea sa il simta.

Cum trebuie sa le vorbeasca parintii copiilor in momentul in care au ramas singuri?

Orice parinte este bine sa stabileasca o modalitate clara de exprimare si aleasa in functie de varsta copilului. Este bine sa li se explice copiilor sincer situatia, fara amanunte care i-ar putea deranja sau face sa fie confuzi. Ei trebuie sa stie ca nu este vina lor si ca vor fi iubiti si ingrijiti in continuare. Copiii se adapteaza la schimbarile produse, cat timp stiu aceste lucruri. Daca copilul ramane in casa cu un singur parinte, iar celalalt isi doreste sa pastreze relatia cu copilul sau, atunci este de incurajat impartirea timpului intre cei doi parinti intr-un mod amiabil, care sa nu tina cont de divergentele pe plan personal.

Mama singura. Cum se descurca?

O mama singura trebuie sa devina o autoritate pentru copil si sa se adapteze la noile reguli in casa. Pentru ca ar putea sa fie depasita de situatie uneori, este bine sa stie sa isi aleaga bataliile si sa lupte pentru ceea ce este cu adevarat important. Este posibil sa fie nevoita sa se imparta intre munca si copil si sa uite de propria persoana. Este de evitat aceasta situatie pe cat posibil si este bine sa ceara ajutor de la alti membri ai familiei si de la alte grupuri de mamici singure. Se pot face intalniri cu alti copii sau merge la locuri de joaca comune.

Tata singur. Cum se descurca?

Un tata singur care nu este obisnuit sa aiba grija de copil va avea multe provocari de infruntat. Si el poate sa ceara ajutor de la grupuri de adulti singuri care au copii si sa isi dea timp pentru a invata rolul complet. Este bine sa ii dea copilului libertate si limite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare