Cresterea copilului

#alcoolism #dezalcoolizare #parinte alcoolic

Efectele alcoolismului asupra familiei

Abuzul si dependenta de alcool nu au efecte doar asupra starii de sanatate a persoanei afectate. De cele mai multe ori, alcoolismul are efecte negative asupra interegii familii.

Dependenta de bauturi alcoolice afecteaza in primul rand persoana care abuzeaza de alcool zi de zi, dar poate avea efecte ravasitoare asupra intregii familiei. Daca alcoolicul are si copii, situatia sa va influenta negativ si dezvoltarea micutilor.

Alcoolismul este o boala ce poate fi tratata cu ajutor medical. La fel ca in cazul celor mai multe dependente, persoana afectata este constienta de efectele negative ale abuzului zilnic, insa simte nevoie sa bea pana nu mai poate.

Vezi care sunt modurile in care alcoolismul influenteaza negativ viata de familie.
 

bugetul familiei

 

Mai ales atunci cand familia are un buget mic sau traieste chiar aproape de pragul saraciei, alcoolismul unuia dintre membri poate inrautati si mai mult situatia.

Cantitatile din ce in ce mai mari de bauturi alcoolice consumate de alcoolic pot destabiliza bugetul familiei si pot crea datorii ce trebuie suportate de ceilalti membri ai familiei .

In afara de pericolul falimentului, nici dezalcoolizarea nu este complet gratuita si implica costuri legate de medicamente.

Daca alcoolicul a continuat timp de ani de zile abuzurile, situatia sanatatii sale se poate inrautati, iar familia este nevoita sa suporte cheltuielile medicale neacoperite de asigurare.

Cand scapa complet de sub control, alcoolismul poate afecta si viata profesionala , astfel ca intreaga familie risca sa piarda o sursa de venit.
 

Conflicte in familie


Traiul alaturi de un alcoolic nu este usor. Adesea, persoanele care abuzeaza de bauturile alcoolice, devin violente fizic si psihic cu membrii familiei.

Starea psihica a alcoolicului poate fi afectata puternic si de sentimentele de vinovatie, care creeaza frustrari din ce in ce mai mari, frustrari ce sunt refulate adesea pe cei mai apropiati.

Depresia devine un adevarat pericol pentru ceilalti membri ai familiei, care observa tendintele de autodistrugere ale alcoolicului, dar nu le pot stopa.
 

Efectul asupra copiilor


Copiii care au un parinte alcoolic trec adesea prin clipe de cosmar. In afara de faptul ca sunt martori ai abuzurilor parintelor si ai certurilor pe aceasta tema, copiii au de infruntat si cea mai mare presiune sociala.

Atunci cand un parinte este alcoolic, copiii sunt expusi glumelor si rautatilor colegilor de scoala, iar evenimentele sociale la care participa alaturi de parinti devin o tortura.

Adesea, copiii cu un parinte alcoolic nu simt ca fac parte din familie si prezinta un risc mai mare de depresie. Sentimentele de vinovatie, cauzate de ideea ca ei ar fi motivul pentru care parintele este alcoolic, pot duce la un cerc vicios, in care copilul incepe sa bea pentru a scapa de realitatea creata de parintele alcoolic.

In cazul in care copiii sunt abuzati verbal sau fizic in mod repetat de parintele alcoolic, responsabilitatea revine si celuilalt parinte, care acepta un mediu impropriu pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Chiar daca dependenta de alcool poate fi greu de infrant, aceasta boala poate fi tratata cu succes, iar sprijinul moral al familiei poate fi un ajutor inestimabil pentru alcoolicul care incearca sa renunte la dependenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare