Cresterea copilului

#bunele maniere #educatia copilului # copilul mic # comportament copil

Educatia timpurie a copilului mic

Copiii deprind usor gesturi si obiceiuri mai mult sau mai putin potrivite, iar comportamentul lor poate fi usor modelat daca parintii stiu sa aplice metodele corecte. Este indicat sa incepi educatia in ceea ce priveste bunele maniere sau a actiunilor esentiale inca de la o varsta frageda, astfel incat sa nu te confrunti cu incapatanarea si refuzul de a invata.

Sa nu se joace cu mancarea


Fie ca se plictisesc, ca vor sa atraga atentia asupra lor sau ca vor sa se razbune pe parintii care nu le-au facut pe plac, copiii au tendinta de a se murdari cu mancarea si de a arunca alimentele in toate directiile. O varianta practica este sa ii achizitionezi copilului o farfuriuta cu ventuze de cauciuc care sa se lipeasca pe masa. Astfel, el nu va mai putea sa arunce cu farfuria de mancare, iar tu nu vei mai fi nevoita sa strangi in urma sa si sa ii servesti din nou masa.

De asemenea, incearca sa ii atragi atentia si sa il ajuti sa fie linistit prin anumite trucuri: porneste televizorul sau canta-i o melodie.

In cazul in care variantele practice nu sunt suficiente, atrage-i atentia de fiecare data cand greseste. Ai putea sa te prefaci ca te superi si sa il ignori pentru cateva momente.

Pe de cealalta parte, atunci cand reuseste sa termine masa fara sa arunce cu mancare, aplauda-l, spune-i "bravo" si pune-i cate o inimioara rosie pe usa de la frigider. Cu cat mai multe inimioare va reusi sa adune, cu atat copilul va fi mai cuminte.
 

Sa nu muste
 

Copiii au tendinta sa muste orice si pe oricine. Acest lucru poate fi cauzat si de faptul ca le cresc dintii, ii mananca gingiile sau pur si simplu ca reactie a unei stari de nervozitate. Din pacate, astfel de gesturi te pot pune in situatii neplacute atunci cand au loc in public. Fie ca te musca pe tine atunci cand vorbesti cu cineva sau ca musca un alt copil, este indicat sa iei masurile necesare.

Daca face acest lucru in parc, spre exemplu, explica-i ca acest lucru nu se face. In primul rand, explica-i ca ceilalti copii vor refuza sa se joace alaturi de el din acest motiv. Fa-l constient de faptul ca daca va mai repeta gestul, ii vei strange jucariile si il vei duce acasa. Daca nu crede in amenintare si te ignora, pune-o in practica.

In cazul in care gestul are loc acasa, arata-i ca te deranjeaza si ignora-l pentru cateva clipe, repetand motivul supararii tale.
 

Sa nu se scobeasca in nas


Cu siguranta copilul tau nu vede scobitul in nas ca pe un gest rusinos sau nepotrivit. Asa ca daca nu ii explici, nici nu va intelege ca acest lucru nu se face. Spune-i ca atunci cand simte nevoia sa se scobeasca in nas, sa vina la tine si sa iti ceara un servetel.
 

Sa doarma la orele potrivite


Foarte multe mamici se plang de faptul ca micutii refuza sa doarma, chiar si atunci cand sunt foarte obositi. Se stie ca un copil cu cat este mai agitat si mai obosit, cu atat adoarme mai mai greu, fie ca e somnul de dupa amiaza, fie ca somnul de noapte.

Este important ca inainte de culcare copilul sa fie cat mai linistit si relaxat. Este indicat sa existe un ritual care sa implice o plimbare linistita, o baita calda si un masaj relaxant. Evita sa agiti copilul cu doua ore inainte de culcare. Fereste-te sa il gadili, sa-l implici in jocuri solicitante si sa il lasi sa se uite la filme sau desene cu o actiune care sa il stimuleze fizic sau psihic.

Totodata, ar fi bine sa ii citesti o poveste inainte de culcare, sa vorbesti cu el pe un ton foarte calm si sa il mangai dragastos.

In acest ritm, copilul isi va forma un orar de somn bine stabilit si, intr-un timp relativ scurt, va cere sa doarma in fiecare seara la aceeasi ora.
 

Sa foloseasca olita


Din dorinta de a nu-si forta copiii sau din lipsa de rabdare, unii parinti aleg sa ii lase pe acestia sa foloseasca scutecele chiar si pana la 3 ani si chiar mai mult. Chiar daca pare dificil, este indicat sa il inveti pe copil sa utilizeze olita. Cea mai simpla metoda prin care poti face acest lucru este sa ii cumperi o olita amuzanta, cu o forma haioasa ( masinuta , broscuta etc), prevazuta cu butoane si melodii foarte simpatice. Se va atasa de ea ca de o jucarie si va intelege cu timpul la ce foloseste si de ce.

Nu uita sa il inveti pe copil cum sa te anunte atunci cand are nevoie sa foloseasca olita. Mai exact, invata-l sa asocieze cuvintele nevoilor fiziologice cu olita. In acest sens, repeta-i-le de fiecare data cand foloseste accesoriul. Si ai grija sa nu reactionezi niciodata nepotrivit atunci cand isi face nevoile. Nu te stramba de la miros, nu folosi gesturi sau cuvinte care sa sugereze dezgustul. In asa fel copilul nu va asocia a-si face nevoile fizice cu ceva rau, dimpotriva le va considera niste activitati normale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare