Cresterea copilului

#relatie parinte copil #copii #afectiune copii

Dragostea parintilor pentru copii

Pentru a supravietui si pentru a se dezvolta, copiii au nevoie de dragostea si grija parintilor. Foarte putin stiu insa ca dragostea simtita inca din primele zile de viata este esentiala pentru un copil. Dragostea parterna ii ofera suportul de care are nevoie mai tarziu in viata.
 

Dragostea parintilor ne fereste de boli


De asemenea, dragostea paterna ne fereste si de bolile care pot aparea mai tarziu in viata. In anii '50, a fost realizat un studiu la Universitatea Harvard. Aici studentii au raspuns la cateva intrebari prin care trebuia sa descrie ce simt in legatura cu parintii lor.

Acestia trebuiau sa clasifice relatia cu parintii ca fiind "foarte apropiata", "calda si prietenoasa", "acceptabila", "rece si instrainata".

35 de ani mai tarziu, au fost obtinute datelele medicale ale participantilor. Peste 90% dintre cei care au catalogat relatia cu parintii ca fiind "acceptabila" sau "rece", s-au confruntat cu afectiuni serioase precum probleme cardiace, hipertensiune, ulcer sau alcoolism. Dintre cei care au declarat ca se inteleg bine cu parintii, doar 40% s-au confruntat cu probleme medicale serioase.

Astfel, specialistii au ajuns la concluzia ca dragostea parintilor actioneaza ca un zid de protectie in fata bolilor. O relatie de prietenie si iubire cu parintii ajuta la diminuarea impactului negativ asupra organismului al stresului si altor factori nocivi care apar de-a lungul vietii. Ne protejeaza si intareste sistemul imunitar si intareste dorinta de a trai si supravietui, in orice conditii.
 

Dragostea parintilor, importanta in primii ani de viata


Primii cinci ani din viata unui copil sunt definitorii pentru intreaga lui dezvoltare fizica si mai ales psihica. Dragostea pe care parintii o arata copilului in primii ani de viata este cruciala pentru stabilitatea lui comportamentala si emotionala si il pregateste pentru provocarile vietii.

Astfel, dragostea parintilor este cel mai mare cadou pe care viata ni-l poate oferi. Ne pregateste pentru viata si ne dezvolta toate abilitatile fizice, psihice si emotionale.
 

Afectiunea fizica si emotionala


In numeroase studii, realizate de specialisti, se arata ca persoanele care au avut o copilarie fericita, inconjurata de dragostea si afectiunea parintilor s-au transformat in adulti stabili, cu o gandire pozitiva si o state emotionala buna. Si sanatatea lor a avut de castigat.

Copiii care in schimb au crescut intr-un mediu lipsit de iubire sau care au suferit traume emotionale si psihologice, precum umilire, neglijare, abuz verbal sau fizic, s-au dezvoltat in adulti cu diferite gradede fragilitate mentala.

Lipsa afectiunii si dragostei parintilor au dus la probleme prihologice serioase, precum lipsa increderii in sine, depresie si izolare sociala.
 

Dragoste neconditionata


Copiii irascibili si artagosi au nevoie de aceeasi dragoste si atentie din partea parintilor ca si copiii mai tacuti si cuminti. Dragostea neconditionata este extrem de importanta, in special in familiile in care exista mai multi copii, cu temperamente diferite.

Dragostea nu trebuie sa fie impartita intre temperamentul copilului. Fiecare copil are nevoie de aceeasi dragoste si apreciere din partea parintilor. Copiii au nevoie de toata apropierea fizica si emotionala din partea unui parinte, pentru a se simti in siguranta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului