Cresterea copilului

#divort #copil #despartire

Divortul afecteaza copilul?

Indiferent de situatia prin care trec parintii inainte sau dupa nasterea propriului copil, ei trebuie sa constientizeze faptul ca un copil implica responsabilitati din partea ambelor parti.

Se cunoaste deja faptul ca tot mai multe cupluri par sa isi uneasca destinele fara sa analizeze toate aspectele vietii sociale, urmand ca apoi sa le destrame fara sa tina cont de consecinte. Numarul divorturilor creste pe zi ce trece si, poate, a ajuns sa il depaseasca pe cel al casatoriilor legal incheiate. Mai tragic este ca un divort apare de cele mai multe ori dupa conceperea sau dupa nasterea unui copil.

Daca totul parea aparent in regula inainte de conceptie , situatia pare sa se destrame mai apoi. Daca va ganditi sa dati vina pe sarcina, nu este chiar asa. Vina este purtata in totalitate de catre ambii parteneri, care nu au incercat sa fie responsabili atunci cand s-au gandit la nasterea copilului .

Mai exista si situatii destul de clare in care un micut este crescut de cupluri care nu au incheiate casatorii legale, preferand concubinajul.

Cu toate acestea, indiferent de neintelegerile lor, cel mic nu trebuie sa cunoasca problemele si certurile parintilor, acestia fiind datori sa ii acorde doar dragoste si atentie.

Asadar, indiferent daca parintii nu mai locuiesc impreuna, cel mic trebuie crescut cu atentie de ambii parintii, scutecele celui mic trebuiesc schimbate atat de mama, cat si de tata, plimbarile zilnice trebuiesc facute de ambii parinti. Divortul trebuie sa insemne in fapt doar separarea parintilor, nu si separarea acestora de copilul lor.

Art. 43 din Codul Familiei prevede urmatorul lucru: „parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala“ – intr-un cuvant nu poate fi ingradit dreptul nimanui de a-si vizita ori supraveghea copilul.

Si cum protectia celui mic primeaza, parintii trebuie sa se subordoneze legislatiei romanesti, creand un cuplu cel putin formal in cresterea copilului .

Asadar, iata cateva sfaturi pentru cei doi parinti divortati legal:

  • nu trebuie intrerupte vizitele de catre parintele care nu mai locuieste cu copilul;
  • parintele care are in ingrijire copilul nu trebuie sa ii interzica acestuia sa isi vada tatal sau mama, dupa caz;
  • parintele care are copilul in incredintare nu trebuie sa critice celalalt parinte, indiferent de certurile ivite intre cei doi;
  • cei doi parinti trebuie sa fie responsabili in ceea ce priveste asigurarea nevoilor copilului;
  • parintele care nu are copilul spre ingrijire, dat de catre instanta, nu trebuie sa uite de educatie acestuia, oferindu-i sprijinul ori de cate ori acesta i-l va cere;
  • luna de luna, parintele cu care nu locuieste cel mic nu trebuie sa isi uite de indatoririle parintesti si sa ii livreze acestuia pensia alimentara lunara;
  • tot acesta nu trebuie sa lase in seama celuilalt micile rasfaturi ale celui mic, sa se joace cu acesta, sa ia masa in oras, sa ii cumpere jucaria preferata sau sa se uite impreuna la televizor – intr-un cuvant sa nu uite ca este parinte – divortul neafectand relatia dintre cei doi;
  • parintele care are in ingrijire micutul nu trebuie sa se simta coplesit de situatia in care se regaseste incercand mai multe joburi deodata intrucat nu va mai avea timp pentru copil. Va primi ajutor material din partea partenerului de care a divortat;
  • In certurile dintre parinti nu trebuie niciodata implicat copilul, deoarece poate suferi traume mai tarziu.

Sursa foto : wikivorce.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare