Consumul excesiv de dulciuri, lipsa calciului din organism si a unei alimentatii potrivite sau o igiena orala incorecta sunt principalele cauze ale aparitiei cariilor. De asemenea, vizitele periodice la medicul stomatolog sunt si ele obligatorii pentru a mentine dintii copilului intr-o forma excelenta, asa ca nu ocoliti cabinetul dentistului.
De la ce varsta apar cariile
Cariile dintilor pot aparea de la varste foarte fragede, adica din primii doi ani de viata. Aceste carii se numesc carii de biberon si sunt provocate de faptul ca dintii bebelusului intra in contact cu tot felul de lichide cu un continut ridicat de zahar (lapte cu cereale, siropuri, ceaiuri sau sucuri), iar ele sunt favorizate de faptul ca parintii ii lasa uneori pe copii sa adoarma cu biberonul in gura. In aceasta situatie dintii sunt foarte expusi la dulce si, astfel, la aparitia cariilor. Tocmai de aceea este recomandata utilizarea biberonului doar atunci cand este nevoie, in general pana la varsta de maxim 2 ani.
Totusi, cariile mai grave sunt cele care apar incepand cu varsta de 7 ani, adica acelea care sunt facuti pe dintii permanenti. Carierea acestora de la o varsta atat de mic apoate duce la probleme mai complexe, foarte greu de rezolvat ulterior.
In primul rand, cariile sunt o cauza frecventa a respiratiei urat mirositoare, iar acest lucru este destul de grav si neplacut mai ales in cazul copiilor din varii motive. In acelasi timp, cariile pot provoca dureri de dinti si chiar probleme la stomac.
Ce trebuie sa faca parintii
In momentul in care ai descoperit o carie, indiferent de cat de mica este aceasta, du-l pe copil cat mai repede la medicul stomatolog pentru a rezolva problema in faza incipienta. In acest fel, medicul va controla intreaga dantura a copilului tau si va vedea daca mai exista si alte probleme.
O fluorizare aplicata danturii copilului ii va intari dintii si ii va proteja de aparitia altor carii, cel putin pentru o perioada de cateva luni bune si chiar ani, in functie de programul de igiena urmat acasa.
Reguli de igiena dentara pentru copilul mic
Este extrem de important sa ii arati copilul cum trebuie sa se spele pe dinti si de ce trebuie sa faca acest lucru. Puterea exemplului este cea mai buna, asa ca in fiecare dimineata, cand tu te speli pe dinti, ia-l cu tine in baie si arata-i exact ce are de facut. Achizitioneaza-i o periuta de dinti speciala, eventual care sa aiba personajele preferate inscriptionate, dar si o pasta de dinti pentru copii.
Pentru mai multe detalii si explicatii, roaga-l pe medicul stomatolog sa iti ofere un pliant in care se explica cum anume trebuie facut periajul dentar si care este tehnica potrivita in acest sens.
De asemenea, ata dentara si apa de gura sunt doua lucruri foarte importante in mentinerea unei igiene dentare impecabile, asadar invata-l pe copil cum sa le foloseasca.